Egészséges gyümölcs- és zöldséglevekkel tarolná le a piacot a Nógrád megyei cég

agrarszektor.hu
A Funky Forest Magyarország hátrányos helyzetű térségében, a Nógrád megyei Szécsényben található gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem és hűtőház közel egy tucat embernek biztosít folyamatosan munkát. Az itt készülő innovatív italok és smoothie-k fejlesztésébe több évtizedes vendéglátóipari, kiemelkedő vidékfejlesztési és fenntartható élelmiszergyártási tapasztalatokra építve kezdett bele egy cég. A 100 százalékig magyar tulajdonban álló gyártó célja magas minőségű, egyedi ízkombinációjú gyümölcsitalok gyártása, mellyel hozzájárulnak a magyar vidék fejlesztéséhez, európai szintű munkakörülményeket biztosítanak a térségben élőknek, illetve egészségtudatosságra érzékenyítik fogyasztóikat - tudhattuk meg a cég közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Lozsádi Dániel, a Funky Forest egyik alapítója és tulajdonosa elmondta, hogy 2014 óta foglalkoznak fenntartható élelmiszergyártással. Ennek a tudásnak az elmélyítése, valamint a vidék szeretetének, élhetővé tételének az igénye hívta életre ezt az innovatív gyümölcsital termékcsaládot. Lozsádi Dániel beszélt arról is, hogy az üzleti modell megalkotásakor fontos szempont volt, hogy az alapanyagok nagyrészt hazai, illetve nyomon követhető forrásból származzanak, és hogy az üzemüket egy hátrányos helyzetű térségben építsék fel, hozzájárulva ezzel a szakképzett munkaerő helyben tartásához.

Egyedi ízkombinációinkat szándékosan úgy alkottuk meg, hogy azok nagy részéhez hazai gyümölcstermelők tudják biztosítani az alapanyagot. Ezen felül olyan élelmiszert szerettünk volna gyártani, amit szívesen adunk gyermekeinknek, teszünk a családunk asztalára

- emelte ki Lozsádi Dániel.

A jövőre vonatkozó tervek szerint a helyi mezőgazdasági szakközépiskolának is gyakorlati helyet nyújtó gyümölcsfeldolgozó üzemük Szécsényben közel 700 m2-en terül el, melyhez 600 m2-es hűtőházi kapacitás kapcsolódik, így az alapanyag-utánpótlás egész évben zökkenőmentes. Szécsényben találtak olyan ingatlant, ami fejlesztésre alkalmas volt, valamint itt volt olyan agilis városvezetés, aki támogatta törekvéseiket és segített a munkahelyteremtésben. Bognár Botond ügyvezető arról számolt be, hogy a szécsényi gyár megvalósításában nagy szerepe van az AGRI KULTI vidékfejlesztési kutatóműhelynek, amely több mint egy évtizede elemzi azokat a területeket, ahol piaci lehetőséghez tudja juttatni a fenntarthatóan működő hazai kis- és közepes gazdaságokat, termelőket. Ennek eredményeképpen nyílt meg 2011-ben a Nagymarosi Piac, 2012-ben a Szimpla Piac, 2014-ben pedig a Balassagyarmati Piac. E gondolat továbbfejlesztései lettek a Házikó Catering és a Farmbistrók, ahol kizárólag kistermelőktől származó alapanyagokból főztek és sütöttek Budapesten, így a gazdálkodóknak már piacozniuk sem kellett annyit, egyszerűen beszállították a terményeiket - idézte fel az ügyvezető.

A Házikó szécsényi Funky Forest üzemének alapelve az adalék- és tartósítószermentes előállítás, a gyártás ökológiai lábnyomának minimalizálása, valamint prioritást élveznek a helyi alapanyagok és a nyomonkövethetőség. László Judit, a vállalkozás kereskedelmi vezetője elmondta, hogy a környezettudatosság szem előtt tartása mentén csupán két hozzávaló, a mangó és a gyömbér az, ami értelemszerűen távolabbról érkezik a gyárukba, az összes többi gyümölcs és zöldség hazai forrásból érkezik. A gyárhoz tartozó közösségi hűtőház a helyi gazdaságfejlesztés remek példája: jó lehetőség a környékbeli termelőknek az értékesítésre és a továbbfejlődésre.

A lokális feldolgozás így jóval több hozzáadott értéket ad a megtermelt gyümölcsöknek és zöldségeknek. Hálásak vagyunk fogadott otthonunknak és az egész szécsényi közösségnek, akik nélkül mindez nem jöhetne létre: nyitottságuk és támogatásuk sokat jelent számunkra

- mesélte László Judit.

A túlnyomórészt hazai gazdaságokból származó alapanyagokra épülő préslevek és smoothie-k előállításakor a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak. Zsendovits Ábel társtulajdonos, a Szimpla alapítója kiemelte, hogy károsanyag hozzáadása nélkül, környezetkímélő technológiával fejlesztik a termékeket, amelyekben kizárólag gyümölcsök és zöldségek találhatóak. Ezeket a tartósítás miatt maximum 80 fokon pasztőrözik, és úgy töltik környezetbarát üvegcsomagolásba. Az üzem és a hűtőház energiaigényét pedig részben napelemek segítségével biztosítjuk. Az ötlet megszületése óta csupán három év telt el, ma már pedig óránként akár 1000 palack gyümölcsital is készül a szécsényi üzemben, munkát biztosítva az ország egyik legszegényebb részén, és segítve a magyar agrárium fennmaradását - mutatott rá Zsendovits Ábel. A vállalkozással kapcsolatban további információk ezen az oldalon érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?