Évek óta működnie kellene, de még el sem készült a Szabolcsi Alma Centrum

Évek óta működnie kellene, de még el sem készült a Szabolcsi Alma Centrum

agrarszektor.hu
2,5 évvel az alapkőletétel után sem üzemel még a Szabolcsi Alma Centrum Újfehértón. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésen létrehozott épületkomplexumból egyelőre egy irodaház váza és egy befejezett, de nem üzemelő hűtőház készült el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány 2021 júniusában jelentette be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón, a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet területén létrehozza a Szabolcsi Alma Centrumot, amely modern kutatóintézetként és hűtőházként áll majd a környékbeli almatermelő gazdák szolgálatára. Az eseményen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy azzal fordulóponthoz érkezett a szabolcsi almatermesztés - olvasható az RTL.hu oldalán.

Az akkori ígéretek szerint 2022 márciusára már működnie kellett volna a szupermodern kutatóközpontnak, de mostanáig csak a hűtőház készült el, ám az sem működik. A beruházáshoz 5 milliárd forintot kapott a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., valamint lehetőséget 2,6 milliárd forint hitel felvételére, ám ennek egy részét később 1,5 milliárdos uniós támogatással váltották ki. A cég stratégiai igazgatója az RTL Híradó kérdésére azt mondta, azért nem készült még el a komplexum, mert elfogyott a pénz, ráadásul a különleges jogrend alatti költségvetési szigorítások miatt nem hívhatták le a hitelt sem.

Takács Ferenc beszélt arról is, hogy nem költötték el a teljes 7,6 milliárd forintot, csak 5,1 milliárdot, azonban a projekt befejezésére még a teljes összeg sem lenne elegendő. A stratégiai igazgató számításai szerint a munkálatok elvégzésére összesen 10 milliárd forintra lenne szükség. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint azonban, ha 7,5 milliárd forintból nem lehet megvalósítani egy almatermesztést kutató központot, az már régen rossz.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Magyarországon 20 év alatt 41 ezer hektárról 25 ezer hektárra csökkent a magyarországi almaültetvények mérete. Takács Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy csak akkor lesz jövője a magyar almatermesztésnek, ha a gazdákat szaktanácsadással, szakmai támogatással és piaci lehetőségekkel segítik. A kutatóközpont a dolgok jelen állása szerint legkorábban 2024 őszén nyithat meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03