Százmilliós beruházás Szegeden: kapacitást bővített a magyar zöldséges cég

Százmilliós beruházás Szegeden: kapacitást bővített a magyar zöldséges cég

MTI
Uniós támogatással, több mint 178 millió forintos beruházással bővítette Szegeden kapacitását a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Prémium Kert Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a projektben - amelynek költségeiből 124,67 millió forintot feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatás fedezett - a többi közt saláta előkészítő- és csomagológépet állítottak üzembe, a csomagolótér állandó hőmérsékletének biztosítása érdekében szigetelték az épületrészt, továbbá a cég elektromos és gyalogkíséretű targoncát vásárolt.

A fenntartható működés érdekében a műanyag göngyölegeket tisztító rekeszmosó, a dobozok, raklapok, csomagolóanyagok hatékony szállítását, újrahasznosítását lehetővé tevő bálázó működik a cégnél. A selejtként érkező vagy sérült friss árut komposztalapanyagként használják majd föl, az Algyői úti telephely energiaigényét pedig részben az újonnan telepített napelemes rendszer fedezi majd.

A 2007-ben alapított Prémium Kert Kft.-t 2010 őszétől működik több nagy, nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc beszállítójaként. A cég az Alföldön megtermelhető, kiváló minőségű zöldségek-gyümölcsök, paradicsom-, paprika-, uborka-, burgonya-, salátafélék, sárgarépa, valamint szamóca, sárgadinnye, őszibarack, nektarin értékesítésével foglalkozik. A vállalkozás specialitása a nagyobb hozzáadott értéket képviselő, kis kiszerelésű, csomagolt termékek forgalmazása.

A vállalkozás kétharmad részt zöldséget, egyharmad részt gyümölcsöt értékesít partnereinek. A cég a beruházással fejlesztette a nagykereskedelemhez kapcsolódó csomagolását, így meghatározó beszállítója lehet a nagy élelmiszerláncoknak belföldön és külföldön egyaránt. Az értékesítés 10%-a az export, főleg a német piacra szállítanak, de a csomagolási technika fejlesztésével a kivitel arányának növelése is cél.

A cég elsődlegesen Csongrád-Csanád vármegyei termelőkkel működik együtt, de vásárol zöldséget, gyümölcsöt Békés és Bács-Kiskun vármegyéből is. Több mint száz kertész család szállít a Prémium Kert Kft.-nek évek óta. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú, húsz alkalmazottat foglalkoztató  Prémium Kert Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly - az előző évet csaknem 30 százalékkal meghaladva - 5,037 milliárd forintra nőtt. A vállalkozás adózott eredménye tavaly az előző évhez képest csaknem 200 millió forinttal, 280 millió forintra nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?