Ekkora birkát nem látott a világ - Majdnem belehalt a világrekordba

agrarszektor.hu
Több mint 40 kiló gyapjút vágtak le arról a nemrég megtalált juhról, amely hosszú ideje egy ausztrál farmról tűnt el. Az állat merinó juh, amelyet kifejezetten a gyapjáért tartanak, és magától nem tudja levedleni. Így nyírás nélkül addig nő a gyapja, amíg az állat belehal a felesleges súlyba vagy valamilyen bőrfertőzésbe. A juhról egy sztár birkanyíró tüntette el a felesleges szőrt, és a lenyírt gyapjú súlya megdöntötte a korábbi rekordot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szinte "élő szőrgolyóként" találtak rá egy juhra Ausztráliában. A birka korábban egy helyi farmról kóborolt el és egy turista bukkant rá a napokban. Arról nincs információ, hogy mennyi idő telt el az állat eltűnése és megtalálása között, de korábbi tapasztalatok szerint hosszú időről lehetett szó.

Az ilyen merinó juhokat elsősorban a gyapjújukért tartják. Az állatok maguktól nem tudják levedleni a bundájukat, így az addig nő, amíg le nem nyírják. A juhok nyírás nélkül belehalhatnak a gyapjú súlyába, vagy a bunda alatt könnyen szétterjedő bőrfertőzésekbe - számol be a mashable.com.

A megtalált juhot végül állatvédők jutatták vissza a farmra, ahonnan elcsatangolt. Az állat tulajdonosa szerint a gyapja koszos és használhatatlan volt, de a juh olyan régen volt megnyírva, hogy a 'szőrtelenítés' előtt benyugtatózzák. Enélkül ugyanis sokkot kaphatott volna - tette hozzá a gazda.

A nyírással Ausztrália sztár birkanyíróját bízták meg, aki szerint pályafutása legnagyobb kihívása volt eltüntetni a juh óriási bundáját. A lenyírt gyapjút végül megmérték, és kiderült, hogy 40,45 kilogramm szőrt távolítottak el az állatról. A korábbi rekordot eddig szintén egy ausztrál juh tartotta 28,9 kilogrammnyi levágott gyapjúval, az átlag nyírósúly pedig az anyáknál 4-5 kilogramm, kosoknál 8-14 kilogramm körül alakul.

A következő videón egy korábban talált - akkor már évek óta kóborló - merinó juhot mutat be nyírás előtt: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?