2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Állat

Elfogy a boltokból a tej? - Beinthetnek a magyar gazdák

Felbonthatják feldolgozókkal kötött szerződéseiket a hazai tejtermelők, ha a magyar nyerstejárak továbbra is „legmélyebben maradnak” Európában. Az exportpiaci árak ugyanis már növekednek, így a tejet a külpiacokon jobban lehetne értékesíteni. A hazai ágazati szereplőket tömörítő terméktanács szerint a hazai tejpiacon ellátási gondok is lehetnek, ha a gazdálkodók az itthoni értékesítések helyett külföldön adnák el a megtermelt tejet.
 
 

A hazai nyerstejárak csökkenése júliusban is folytatódott, bár a csökkenés üteme lényegesen lassult – állapítja meg a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A magyarországi átlagár azonban az EU tagállamainak nyerstejáraiból felállított rangsor 25. helyét foglalja el. A júliusi 65,90 Ft/kg-os hazai felvásárlási ár 12%-kal alacsonyabb, mint a 2015. júliusi ár (74,51 Ft/kg), amikor is az elmúlt 5 év legalacsonyabb felvásárlási árát mérték.

Európában már más a helyzet

Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor mostanra merőben más tendenciák alakultak ki. A spot (azonnali) piaci nyerstejárak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról-hónapra emelkednek. A legnagyobb mértékű javulás június-júliusban volt megfigyelhető, és az árak kismértékben augusztusban is emelkedtek.

Általános spotpiaci áremelkedés

A nyerstej veronai spotpiaci ára augusztusban 44%-kal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 51%-kal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 70%-kal a fölözött pasztörizált tej spotpiaci ára is. A szintén olaszországi Lodiban kialakult spotpiaci nyerstejár augusztusban 48%-kal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 58%-kal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 78%-kal a fölözött pasztörizált tej spot piaciára. A nyerstej holland spotpiaci ára augusztusban 64 %-kal haladta meg az áprilisi árat.

A németországi (Hannover) sajtárak (Gouda, Edamer) jellemzően 30%-os áremelkedésen vannak túl az elmúlt négy hónapban. Ez azért fontos adat, mivel 2015-ben több mint 25.000 tonna sajt érkezett Németországból hazánkba. A 40%-os zsírtartalmú tejszín 2016. augusztusi ára 50%-kal magasabb az áprilisi árnál.

A magyar tejért is jól fizetnek

A hazai nyerstej kiviteli árainak trendje tipikusan megegyezik a spotpiaci trenddel – húzza alá közleményében a terméktanács. A májustól mérhető javulás a kiviteli árakban is érezhető, a még enyhe májusi növekedést követően a júliusi 80,5 Ft/kg exportár már 43%-kal magasabb, mint az áprilisi ár.

A szervezet szerint a spotpiaci változások változatlan irányú folytatása esetén fennáll a veszélye annak is, hogy a hazai tejtermelők akár szerződést is bonthatnak a hazai feldolgozókkal és elviszik a tejet Magyarországról. A mostanra elmélyült, igen elhúzódó válság miatt a hazai tejtermelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A tejtermelők és a feldolgozók hazai tejjel és tejtermékekkel kívánják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat, ha azonban a magyarországi nyerstajárak továbbra is a legmélyebben maradnak Európában, ellátási gondok is lehetnek – hangsúlyozza a terméktanács.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu