2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Állat

Erre senki sem számított: meglepő helyen csapott le a rettegett pestis

Visszatért az afrikai sertéspestis (ASP) Szlovákiába, pedig az Európai Bizottság egy hónappal ezelőtt, 2019 december közepén döntött úgy, hogy az ország már nem számít ASP-vel fertőzött területnek. Most a Kassa-vidéki járásban jelent meg a vírus, amely korábban Szlovákia területén csak a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő.
 
 

Gabriela Mateèná szlovák földművelésügyi miniszter decemberben nagy sikernek nevezte, hogy az Európai Bizottság visszavonta a járvány megfékezésének érdekében hozott szigorú korlátozásokat, de rögtön arra figyelmeztetett: 

ez nem jelenti azt, hogy a betegség holnap nem ütheti fel a fejét máshol

 - írja az Infostart. A tárcavezető félelme beigazolódott, mert a vírust ismét kimutatták egy Abaújnádasd határában levadászott vaddisznó tetemében január 17-én, múlt héten pénteken. Ezt Jozef Bíre¹, az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója is megerősítette. A vaddisznót a Hernád vadászterületén terítették le, közel a magyar határhoz. Bíre¹ szerint az állat Magyarországról jöhetett, ahol az utóbbi időben rendkívül gyakran fordul elő a betegség.

A járásban már korábban bevezették a sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket, amelyek a sertéstenyésztők mellett a vadászokra is vonatkoznak. Például vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen. A minisztérium pedig mobil hűtőbokszok térségbe való eljuttatásával nyújtott segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatták, míg kézhez nem kapták a laboreredményeket.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én mutatták ki a sertéspestist a tőketerebesi járásbeli Őrös község egyik tenyészetében, közel a magyar határhoz. A vírus a házi sertéseket és a vaddisznókat támadja meg. Szlovákiában eddig nagyjából 50 esetet diagnosztizáltak, a többségük vaddisznó volt. Házi sertések esetében eddig összesen 11 esetben igazolták a betegség előfordulását. A legutóbbi ilyen eset tavaly augusztusban fordult elő Kelet-Szlovákiában, a Tőketerebesi járásban. A biztonsági intézkedések részeként akkor az állatorvosok likvidálták az összes sertést minden olyan községben, ahol felütötte a fejét a sertéspestis. Intenzív vadászatot hirdettek a vaddisznókra is, hogy az állomány csökkentése által szorítsák vissza a betegség továbbterjedését más régiókba.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu