Feketelistára kerültek ezek a magyar élelmiszerek: több ország is kitiltotta őket

Feketelistára kerültek ezek a magyar élelmiszerek: több ország is kitiltotta őket

agrarszektor.hu
Japán és Hongkong után Kanada és Szingapúr is korlátozó intézkedéseket vezetett be a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre, miután hazánkban néhány napja ismét felbukkant a madárinfluenza. A vírus jelenlétét 2021. január 6-án igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma több, Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban is, az említett országok pedig szinte azonnal megtiltották bizonyos hústermékek bevitelét hazánkból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta 2021. január 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok, mintegy 90 ezer pulyka leölését már a gyanú alapján megkezdték a szakemberek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lapunk néhány napja beszámolt arról is, hogy a területen szállítási korlátozások is érvénybe léptek, először Japán és Hongkong, a legfrissebb értesülések szerint pedig Kanada és Szingapúr is megtiltotta bizonyos hazánkból származó baromfitermékek bevitelét országukba. A 2021.01.09-én érkezett információk alapján Szingapúrban 2021.január 6-tól kezdődően a tilalom alá esnek a Komárom-Esztergom megye területéről, valamint a megfigyelési zónákon belülről származó díszmadarak, baromfik, valamint baromfitermékek. Díszmadarak importja esetén (amelyre jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) az export bizonyítványnak tartalmaznia kell egy módosítást: a madarak fogságban tartottak voltak és nem Komárom-Esztergom megyében levő, illetve az érintett vállalkozásokat körülvevő - más megyébe is átnyúló - megfigyelési zónában található intézményekből származnak.

Kanada a vonatkozó kanadai internetes felület információi alapján, melyet legutóbb 2021. 01.07-én frissítettek, megtiltotta bizonyos Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyéből származó termékek, állatok bevitelét országába. A korlátozások a fogékony fajok egyedeire, termékeire, illetve melléktermékeire (baromfi, baromfitermékek és -melléktermékek) vonatkoznak. 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?