Brutális károkat szenvedtek el a magyar állattartók: súlyos veszteség érte a gazdákat

Brutális károkat szenvedtek el a magyar állattartók: súlyos veszteség érte a gazdákat

Idén már több mint 1,5 millió baromfit kellett leölni Magyarországon a madárinfluenza miatt, és habár ez a szám hatalmasnak tűnik, a 2020-as 4,7 millióhoz képest kisebb pusztítást feltételez - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Hozzátették, 2021-ben a tavaszi felszámolások miatt kifizetett kártalanítások összege 1,37 milliárd forint volt, míg tavaly összesen 14 milliárd forintot kaptak az érintett állattartók. A madárinfluenza hazai megjelenése miatt számtalan, úgynevezett harmadik ország megtiltotta a baromfihús és egyéb termékek beszállítását Magyarország teljes területéről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavaszi madárinfluenza kitörések után ősszel ismét több megyében megjelent a vírus Magyarországon, a járvány gyors terjedése miatt pedig rengeteg állatot kellett leölni. Az idei évben az őszi, jelenleg is zajló járvány során összesen 758 293 állatot kellett eddig leölni hazánkban, míg a 2021-es tavaszi járványkitörés alkalmával ennél valamivel kevesebbet, 746 594 állatot öltek le a hatóságok. A 2020-as járvány adataival összehasonlítva azonban egyértelműen látszik, hogy idén kisebb "pusztítást" végzett a madárinfluenza az országban, hiszen míg ebben az évben kicsit több, mint 1,5 millió baromfit kellett ártalmatlanítani a vírus miatt, tavaly összesen 4 760 776-öt - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

A Nébih azt is elárulta, hogy 2021-ben a legtöbb leölés a tavaszi járványkitörés idején a házityúkállományokban volt, a mostani, őszi járvány esetében azonban a kacsák között. A 2020-as járvány alkalmával a víziszárnyas állományban volt a legnagyobb a betegség felszámolása kapcsán a veszteség, 3 195 308 állatot kellett akkor leölni.

Azok az állattartók, akik érintettek a madárinfluenza vírus pusztítása kapcsán, kártalanításban részesülnek, az adott feltételeknek megfelelően. Az idei évben eddig csak a tavaszi felszámolások kártalanításai lettek kifizetve, aminek összege 1 373 606 990 forint volt, ugyanakkor a teljes tavalyi évet nézve ez az összeg megközelítette a 14 milliárd forintot - közölte a Nébih.

Számtalan országban lépett életbe korlátozás a madárinfluenza vírusának megjelenése miatt a magyar baromfitermékekre vonatkozóan. Az Európai Unió országaiban csak a korlátozás alá eső területekről származó állatok termékei esetében van kiszállítási tilalom. A megfigyelési körzetekből származó állatokból készült termékek EU-n belüli mozgatását a magyar illetékes hatóság engedélyezheti, amennyiben ehhez az adott ország illetékes hatósága hozzájárul. Az úgynevezett harmadik országok közül Ukrajna a korlátozás alatt álló területekről, Hongkong, Japán, Oroszországi Föderáció, Szingapúr és Vietnám a korlátozással érintett megyék teljes területéről, Dél- Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Kína, Izrael, Kuvait, Marokkó, Omán, Szaúd-Arábia, Szudán, valamint Tajvan pedig Magyarország teljes területéről tiltotta meg a baromfihús és egyéb termékek beszállítását - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13