Brutális károkat szenvedtek el a magyar állattartók: súlyos veszteség érte a gazdákat

Idén már több mint 1,5 millió baromfit kellett leölni Magyarországon a madárinfluenza miatt, és habár ez a szám hatalmasnak tűnik, a 2020-as 4,7 millióhoz képest kisebb pusztítást feltételez - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Hozzátették, 2021-ben a tavaszi felszámolások miatt kifizetett kártalanítások összege 1,37 milliárd forint volt, míg tavaly összesen 14 milliárd forintot kaptak az érintett állattartók. A madárinfluenza hazai megjelenése miatt számtalan, úgynevezett harmadik ország megtiltotta a baromfihús és egyéb termékek beszállítását Magyarország teljes területéről.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A tavaszi madárinfluenza kitörések után ősszel ismét több megyében megjelent a vírus Magyarországon, a járvány gyors terjedése miatt pedig rengeteg állatot kellett leölni. Az idei évben az őszi, jelenleg is zajló járvány során összesen 758 293 állatot kellett eddig leölni hazánkban, míg a 2021-es tavaszi járványkitörés alkalmával ennél valamivel kevesebbet, 746 594 állatot öltek le a hatóságok. A 2020-as járvány adataival összehasonlítva azonban egyértelműen látszik, hogy idén kisebb "pusztítást" végzett a madárinfluenza az országban, hiszen míg ebben az évben kicsit több, mint 1,5 millió baromfit kellett ártalmatlanítani a vírus miatt, tavaly összesen 4 760 776-öt - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

A Nébih azt is elárulta, hogy 2021-ben a legtöbb leölés a tavaszi járványkitörés idején a házityúkállományokban volt, a mostani, őszi járvány esetében azonban a kacsák között. A 2020-as járvány alkalmával a víziszárnyas állományban volt a legnagyobb a betegség felszámolása kapcsán a veszteség, 3 195 308 állatot kellett akkor leölni.

Azok az állattartók, akik érintettek a madárinfluenza vírus pusztítása kapcsán, kártalanításban részesülnek, az adott feltételeknek megfelelően. Az idei évben eddig csak a tavaszi felszámolások kártalanításai lettek kifizetve, aminek összege 1 373 606 990 forint volt, ugyanakkor a teljes tavalyi évet nézve ez az összeg megközelítette a 14 milliárd forintot - közölte a Nébih.

Számtalan országban lépett életbe korlátozás a madárinfluenza vírusának megjelenése miatt a magyar baromfitermékekre vonatkozóan. Az Európai Unió országaiban csak a korlátozás alá eső területekről származó állatok termékei esetében van kiszállítási tilalom. A megfigyelési körzetekből származó állatokból készült termékek EU-n belüli mozgatását a magyar illetékes hatóság engedélyezheti, amennyiben ehhez az adott ország illetékes hatósága hozzájárul. Az úgynevezett harmadik országok közül Ukrajna a korlátozás alatt álló területekről, Hongkong, Japán, Oroszországi Föderáció, Szingapúr és Vietnám a korlátozással érintett megyék teljes területéről, Dél- Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Kína, Izrael, Kuvait, Marokkó, Omán, Szaúd-Arábia, Szudán, valamint Tajvan pedig Magyarország teljes területéről tiltotta meg a baromfihús és egyéb termékek beszállítását - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?