Háborognak a magyar vadászok: akadályozzák a gazdák a hatékony védekezést

Háborognak a magyar vadászok: akadályozzák a gazdák a hatékony védekezést

agrarszektor.hu
Egy kívülálló könnyen azt gondolhatja, hogy nincs is más dolguk a vadásztársaságoknak, mint az állatok elejtése, pedig a háttérben a vadászoknak számos problémával kell megbirkózniuk. Az egyik ilyen nagy kihívás volt, hogy a koronavírus-járvány miatt nem jöhettek Magyaroszágra az elmúlt esztendőben jól fizető külföldi vadászok, így a szerényebb anyagi lehetőséggel rendel­kező magyar nimródok hozták terítékre az előírt darabszámú őzbakokat és szarvasbikákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A külföldi vadászok kiesése mellett nagy gondot jelentett a vadásztársaságoknak az őszi időszakban a mezőgazdasági vadkár megakadályozása, visszaszorítása - írja a szon.hu-ra hivatkozva a HelloVidék. Tavaly év végén, de még napjainkban is az hátráltatja a vad­disznók és a prémes ragadozók gyérítését, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet miatt este 8 órára már mindenkinek otthon kell lennie, pedig bizony sok vadász még tovább is maradna fenn a magaslesen.

Darvai János, a Nyírmihálydi Vadásztársaság vadászmestere, még októberben a mezőgazdasági vadkárral kapcsolatban járta a határt, mérte fel az okozott károkat, amikor összetalálkozott egy gímbikával, ami éppen egy gazda földjén, vagyis "tilosban" lakmározott jóízűen, semmitől sem zavartatva.

A vadkárt mértük fel október elején a nyírmihálydi határban az egyik kukoricaföldön társaságunk hivatásos vadászával, Nagy Rolanddal. A még lábon álló kukoricát gímszarvasok dézsmálták meg, mert a dámszarvasok abban az időszakban már behúzódtak a közeli ­Gúthi-erdőbe, ott van ugyanis a tradicionális barcogóhelyük

 - emlékezett vissza Darvai János.

Másnap megint kimentünk a kérdéses területre, ahol éppen tetten értük az egyik tolvajt, ugyanis megláttunk egy gímszarvasbikát, amint dézsmálta a kukoricát. Mi, vadászok, szeretnénk eredményesebben, hatékonyabban védekezni a mezőgazdasági vadkár ellen, azonban nagy problémánk, hogy a gazdák nem akarnak együttműködni velünk. Hiába kérjük őket, hogy a földjük szélén hagyjanak szabadon egy sávot, ahol felállíthatjuk a magaslest, legyen egy olyan folyosó, ahol jól megfigyelhető az állatok mozgása, azonban ők bevetnek minden talpalatnyi szabad területet, nem engednek bennünket a földjükre. Ugyanakkor elvárják tőlünk, hogy segítsünk a védekezésben, hogy sikeresen lépjünk fel a vadak ellen, de ha nem partnerek, ebben a helyzetben tehetetlenek vagyunk

 - mondta Darvai János.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?