2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Itt a pocokinvázió: növényvédő szerekkel is lehet védekezni a kártevők ellen

Növényvédő szeres kezeléssel is megfékezhető a pocokállomány terjedése a földeken. Szükséghelyzeti engedély birtokában megengedhető a kezelés AKG-s területeken is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a csapadékszegény időjárás nagyban kedvezett a pocokpopuláció növekedésének. A túlnépesedett rágcsálóállomány kiemelkedő károkat okozhat, és egyre több gazdálkodó dönt a védekezés mellett, írta meg a NAK. A védekezés előzetes óvintézkedések – például T-alakú ülőfák kihelyezése, 25-30 cm-es mélységű talajművelés – mellett a növényvédőszer-használattal is eredményes lehet. A növényvédő szeres, azaz a Pocok-Tox készítménnyel való kezelésnek akkor van létjogosultsága, ha a gradáció mégis bekövetkezik.

Szükséghelyzeti engedély birtokában megengedhető a kezelés AKG-s területeken is. Kivételt képeznek ez alól azon támogatásban lévő területek – mint például a zöldugar, MTÉT szántó tematikus előíráscsoport, vagy az ökológiai másodvetés 60 napos fenntartási idején belül –, ahol előírt a teljes növényvédőszer-mentesség, vagy a rágcsálóírtó szerek alkalmazása nem megengedett. Ezen utóbbi területeken (és csak az ilyen területeken) tett kártételek esetében vis maior-bejelentést kell tenni a szükséges dokumentumok (engedélyek) csatolásával.

Egyéb esetben akkor minősülhet a pocokinvázió vis maiornak, ha a szer használata ellenére sem sikerült az ügyfél területén a pocokinváziót megakadályozni, vagy a pocokinvázióval érintett terület védettséget élvez, és így bár kéri, de nem kapja meg a szer használatához az engedélyt, ezért az elvárt kultúra a területen nem, vagy nem megfelelő állományban található meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!