Itt az új uniós jogszabály: ezt minden juh- és kecsketartónak el kell olvasnia

Itt az új uniós jogszabály: ezt minden juh- és kecsketartónak el kell olvasnia

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság 2021/1176 rendelete a kecskékben előforduló TSE-pozitív esetek genotipizálása, a juh- és kecskefélék életkorának meghatározása, az atipikus surlókórral fertőzött állományokban alkalmazandó intézkedések, valamint a szarvasmarha-, juh- és kecskefélékből származó termékek behozatali feltételeknek a módosításáról - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bizottság 2021/1176 rendelete (a továbbiakban: 2021/1176 EU rendelet) módosítja az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 999/2001/EK rendeletének (a továbbiakban: 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet) III., V., VII. és IX. mellékleteit - olvasható a NAK oldalán. A 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. melléklete az állatokban előforduló fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (a továbbiakban: TSE-k) megelőzésére szolgáló ellenőrző rendszerre, ezen belül is a juh- és kecskefélék ellenőrzésére vonatkozó szabályokat állapít meg.

Tekintettel arra, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) a kecskékben előforduló fertőző szivacsos agyvelőbántalmakkal szembeni genetikai rezisztenciáról szóló tudományos szakvéleményben foglalt ajánlásokkal összhangban végrehajtott jogszabály módosítások nem terjedtek ki a kecskék körében előforduló TSE-pozitív esetek genotipizálására, ezért a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. melléklet A. fejezete II. részének 8. pontját és a III. melléklet B. fejezete I.A. részének 8. pontját módosítani szükséges annak érdekében, hogy azok rendelkezzenek a kecskék körében előforduló TSE-pozitív esetek genotípusának megfelelő nyomon követéséről és jelentéséről.

A 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet V. melléklete a különleges fertőzési veszélyt jelentő anyagokra vonatkozó rendelkezéseket állapít meg, ennek keretében meghatározza a 12 hónaposnál idősebb juh- és kecskefélék esetében azokat a különleges fertőzési veszélyt jelentő anyagokat, amelyeket a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és a belőlük származó termékekre vonatkozó egészségügyi szabályok megállapításáról és az 1774/2002/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 1069/2009/EK rendelettel összhangban kell eltávolítani és ártalmatlanítani.

Mivel a juh- és kecskefélék tenyésztésének sajátosságai miatt ezen állatok születési idejének pontos meghatározása nem minden esetben lehetséges a 999/2001/EK rendelet V. melléklete ‒ a korábbi módosítás által ‒ kiegészítésre került a 12 hónaposnál idősebb juh- és kecskefélék azonosítására szolgáló, a vágás helye szerinti tagállam illetékes hatósága által jóváhagyott módszer alkalmazásának lehetőségével. Bár ez a lehetőség 2018-ban került be a rendeletbe, de a módosítás óta egyetlen tagállam sem élt a lehetőséggel, továbbá e lehetőség alkalmazása csak az EU-s tagállamok számára volt biztosítva, a harmadik országok számára nem. Ennek megfelelően a jogbiztonság és az egyértelműség érdekében a 999/2001/EK rendelet V. mellékletének 1. b) pontjából törölni szükséges a 12 hónaposnál idősebb juh- és kecskefélék azonosítására szolgáló, a vágás helye szerinti tagállam illetékes hatósága által jóváhagyott módszer alkalmazásának lehetőségét.

A 999/2001/EK rendelet VII. melléklete intézkedéseket állapít meg a TSE-k, és azon belül az atipikus surlókór elleni védekezésre és felszámolásra vonatkozóan. A 630/2013/EU bizottsági rendelet korábban már módosította a 999/2001/EK rendelet VII. mellékletét annak érdekében, hogy feloldjon minden, az atipikus surlókór igazolt jelenléte esetén a juh- és kecskefélék mozgatását korlátozó intézkedést, ugyanakkor előírta, hogy az atipikus surlókórra vonatkozó tudományos ismeretek gyarapítása céljából két évig fokozott felügyelet alatt kell tartani az érintett állományokat vagy nyájakat. Tekintettel arra, hogy a 630/2013/EU rendelet elfogadásának időpontja óta jelentős mennyiségű adat gyűlt össze, ezért a 999/2001/EK rendelet VII. melléklete B. fejezetének 2.2.3. pontjában meghatározott intézkedést, amely nem kapcsolódik közegészségügyi aggályokhoz, törölni szükséges.

A 999/2001/EK rendelet IX. mellékletének C. fejezete a szarvasmarha-, juh- és kecskefélékből származó termékek Unióba történő behozatalára vonatkozó követelményeket állapít meg. Ennek keretében a C. fejezet B. szakaszának g) és h) pontja különleges követelményeket állapít meg az elhanyagolható BSE-kockázatot jelentő országból vagy régióból származó, meghatározatlan BSE-kockázatot jelentő országból vagy régióból származó állatokból készült termékek behozatalának esetére, azonban azokat be kell illeszteni az említett melléklet C. fejezetének C. szakaszába is.

A 2021/1176 EU rendelet módosításai tehát a 999/2001/EK rendelet III., V., VII. és IX. mellékleteinek fentiek szerinti módosításait tartalmazza. A 2021/1176 EU rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését ‒ azaz 2021. július 19-ét ‒ követő huszadik napon lép hatályba, és annak szabályozásai teljes egészében kötelezőek és közvetlenül alkalmazandóak valamennyi tagállamban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?