2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Állat

Macskamentés a háborús Szíriában (+ videó)

Újra akcióba lépett az a mentős, aki pár évvel ezelőtt azzal vált ismertté az interneten, hogy az ostromlott Aleppóban magukra hagyott macskákat és kutyákat vett a szárnyai alá. Ezúttal Idlíb tartományban próbál segíteni az egyedül maradt és éhező állatokon - írja a 24.hu a dpa német hírügynökségre hivatkozva.
 
 

"Pár hónapja felhívtak vidéki mentők Idlíbből, hogy az embereket igyekeznek kimenteni, de az éhező állatokon nem tudnak segíteni. Így hát úgy döntöttem, ismét belevágok" – mondta el Mohammed Aláa Al-Dzsalíl a dpa német hírügynökségnek. Idlíb déli, felkelők kezén lévő része április óta ostrom alatt áll, és mintegy 400 ezer ember menekült el a környékről. A 44 éves Dzsalílnak már bevált módszere van: hajnali 5 és 7 óra között érkezik, amikor ritkák a légicsapások, és nekiáll felkutatni a magukra maradt állatokat - írja a portál.

Az aleppói "macskaember" 2016-ban (Forrás:srilankamirror.com)
Jártam Hán Sejhúnban, Maarat al-Numánban, Kafr Nabilban, pedig lőtték a városokat, és bár nehéz volt, de a legtöbb éhező macskát sikerült kimenekítenem

 – mondta el a férfi, aki több mint 200 macskát hozott magával az ostromlott területekről. Dzsalíl 2014-ben kezdte menteni a macskákat. Akkor szülővárosában, a kormányerők által ostromlott Aleppóban igyekezett segíteni a magányos állatokon, amelyeknek menhelyet is létrehozott. "Kisfiú korom óta szeretek macskákról gondoskodni" – mesélte a férfi, aki elmondta, hogy régen hentesektől vásárolt maradékot, és azzal etette az utcán élő, kóbor állatokat. "Nekem ez a hobbim. Az utcán élő kutyákat és macskákat etetem, mert tudom, hogy ők is éhesek. Az ősök arra tanítottak, hogy

akinek könyörület van a szívében az emberek iránt, annak minden élő iránt könyörületesnek kell lennie"

– magyarázta a macskamentő. Dzsalíl menhelyén egy időben 170 macska élt Aleppóban, de a helyet találat érte 2016 végén, és a legtöbb állat vagy elpusztult, vagy elmenekült. 22 macskával sikerült a város másik részébe menekülnie, ahol közösségi gyűjtés révén és a történetét elmesélő könyv bevételeiből sikerült egy farmot vásárolnia, ahol már állatklinika és egy árvaház is működik. 85 gyerek él itt, 13-an közülük az édesapjukat és az édesanyjukat is elveszítették.

A menhelyről a TRT World készített videót:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu