2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Állat

Miként lesz Európa legrégebbi állami birtokából az egyik legjobb? (x)

Futurisztikusnak tűnő fejlesztések zajlanak Mezőhegyesen

Egyedszintű állattartás a mesterséges intelligencia használatával, optimalizált öntözési előrejelző rendszer, hands free gazdálkodás – csak néhány példa a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. legfőbb célkitűzései közül, amelyekkel Európa egyik legjobb agrárgazdaságává akar válni. Az 1784-ben alapított birtok – amely ma a kontinens legrégebbi állami birtoka – egyik tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés, azon belül pedig a szakmai csúcsot jelentő vetőmagtermesztés. Szintén Mezőhegyeshez köthető olyan védett őshonos magyar lófajták tenyésztése és genetikai értékének megőrzése, mint a nóniusz és a gidrán fajták ménesének kialakítása és fenntartása. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. feladata még a tejelő szarvasmarha-tenyésztés és a szakképző iskola üzemeltetése.

A folyamatosan nyereséges gazdálkodású birtok egy mintagazdaság, amely ma még általánosan nem alkalmazott technológiákat próbál ki; ezeket bárki megnézheti, azzal kapcsolatban tanácsot kérhet.

Az utóbbi néhány évben vettek repülőrajtot a fejlesztések: tavaly adták át a teljesen robotizált szarvasmarha-istállókat, megújult a 20-as és a 39-es major, felújították a gépjavítót és eszköztárolót, naperőművekkel ellátott hatalmas csarnokot építettek, felújították a szakképző iskolát.

A majdnem 10 ezer hektár területű birtokon hosszú évtizedek óta nem látott öntözésfejlesztési beruházás indult el 8,5 milliárd forint értékben, így Európa egyik legjobb, átlagban 40 aranykoronás minőségű termőföldjét lehet majd több mint 5 ezer hektáron öntözni.

A fejlesztés történelmi mértékű: a birtokon keresztül a kormány 50 milliárd forintot fektet a térségbe. A következő időszakban újul meg a vetőmagfeldolgozó üzem technológiája, a kollégium, a Központi Ménesudvar, a hotel, továbbá épül egy sportcsarnok is az iskolához.

A birtok vezetése 4 fő stratégiai célkitűzést hajt végre a jövőben. „Fontos a hands free gazdálkodás megteremtése, vagyis egy olyan gazdálkodási gyakorlat kialakítása 40 hektáron, amelyben minden döntés és munkafolyamat automatizált rendszerekkel és gépekkel történik. Célunk még egy optimalizált öntözési előrejelző rendszer kiépítése, a gazdálkodás üvegházhatású gázkibocsátásának mérséklése digitális technológiák segítségével, valamint az egyedszintű állattartási gyakorlat kialakítása a mesterséges intelligencia bevonásával” – mondta Kovács Norbert vezérigazgató.

A távlati cél pedig az, hogy 5 éven belül Magyarország, 10 éven belül pedig Európa egyik legjobb agrárgazdasága legyen, ahová mindenki jöhet tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez pedig nem öncél: a birtok egyfajta tudásközpontként kíván hozzájárulni a mezőgazdaság modernizálásához, segítve a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek arányát, így növelve az ország ellátásbiztonságát.

(x)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó