Minden álmod egy alpaka farm? Eladó alpaka és alpaka eladó kellene? Segítünk!

Minden álmod egy alpaka farm? Eladó alpaka és alpaka eladó kellene? Segítünk!

agrarszektor.hu
Alpaka farm már Magyarországon is van, de ha eladó alpaka után kutatunk, az alpaka ár sokszor árulkodó lehet. Az alpaka eladó kiválasztása mindig fontos.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mi az alpaka

Mi az az alpaka - Az alpaka (Vicugna pacos, régebben Lama pacos) egy háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle. Legközelebbi rokona és valószínűleg őse a vadon élő vikunya, bár a 2001-es genetikai alapú cáfolatig úgy tartották, hogy a lámához hasonlóan a guanakóból háziasították. Az alpaka bundája vastag, tömött, de nagyon finom szálakból áll. Színe változó, legtöbbször barna vagy fekete, de ma már gyakoriak a vöröses és a szürke, illetve tarka példányok. Két fő fajtát különíthetünk el, a rövidebb szálú, tömött, meleg tapintású gyapjúval rendelkező ún. Huacaya-t, és a hosszabb, egyenes szálú, könnyebben megmunkálható, hűvös tapintású gyapjúval rendelkező Suri-t. Utóbbi gyapja értékesebb.

Az alpakaszőr melegebb, de könnyebb a juh gyapjánál, és szinte sosem szúrós. Minősége természetesen változhat; de a tenyésztők ma már akár évente 6 kilogramm gyapjút is nyerhetnek egyetlen egyedből, azonban gyakoribb a kétévente történő nyírás.

Alpaka farm

Az alpakát mint háziállatot eredeti élőhelyén kívül is sok helyen tartják, leggyakrabban hobbiállatként. Alpaka farm Magyarországon is található. A Vas megyei Őrségi Alpakafarmon Könye Kata családja generációk óta tenyészt a vidék alpesi jellegű klímájában szarvasmarhákat, ő azonban néhány éve belefogott az alpakatartásba is. Ezenkívül Jobaházán található a Magyar Alpaka Kft., ahol nem csak tenyésztéssel, valamint az állatok eladásával foglalkoznak, de széles körű tudást is átadnak minden olyan érdeklődőnek, akik részt vesznek az általuk vezetett tanfolyamokon. Ha valaki alpaka tartásra adja a fejét érdemes tudni, hogy eladó alpaka beszerzése tenyésztőtől érdemes, de ha egészséges, tenyésztett állatot találunk, az az alpaka ár megpillantásakor is meglátszik majd. 

Hol él az alpaka

Alpaka hol honos - Az alpaka Andokban élő, vad ősét az inkák háziasították valamikor a 2-4. században. Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt és már ekkor nagy hangsúlyt fektettek a vérvonalak tisztaságára és a szakszerű tenyésztésre. A spanyol konkvisztádorok és gyarmatosítók nem ismerték fel a faj jelentőségét, ezért aztán a merinó juhok mellett egy időre háttérbe szorult. Újra felfedezése Sir Titus Salt nevéhez fűződik, aki a 19. században, a brit textilipar iparosodását követően felfedezte, hogy az alpakaszőr sokkal erősebb a juhok gyapjánál, és finomsága ellenére sem gyengül. Azóta elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén rendkívül nagy mennyiségű alpakát tenyésztenek (itt él a világ hárommilliós alpakaállományának mintegy 99%-a), de más latin-amerikai országokban, Észak-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is megjelentek kisebb tenyészetei. A legfontosabb alpaka-központ a perui Arequipa, ahonnan Európa és Japán felé exportálják az alpakagyapjút. Gazdasági haszna mellett jámbor és tiszta természete miatt az alpaka egyre gyakoribb házikedvenc, így egyre több országban van alpaka farm. 

Alpaka farm: nemzedékek

Mi a különbség az alpaka és a láma között

Az alpakák a párosujjú patások rendjébe és a tevefélék (Camelidae) családjába tartoznak. Dél-Amerikai rokonai például a lámák, Dél-Amerikán kívüli pedig a kétpúpú teve és a dromedár teve. Az alpakák kisebbek a lámáknál, testtömegük 45-90 kilogramm. Ugyanakkor az alpaka a lámához hasonlóan köpni is tud, de ez utóbbival ellentétben az alpaka előtte figyelmeztet. 

Alpaka ár

Az alpaka gazdasági és hobbiálltaként is egyre kedveltebb már Magyarországon is, aminek egyik oka, hogy rendkívül tiszta állat. Olyannyira, hogy ha a nyáj egy pontot kiválaszt területén, az összes egyed oda vizel és trágyázik. Egy-egy kifejlett egyednek naponta mintegy 5 liter tiszta vízre van szüksége, melynek mennyisége jelentősen változhat, leginkább az időjárás függvényében. Ez az állat igen jól tűri a hideget, még mínusz 15 fokban is vidáman napozhat. Viszont az erős napsütést és a nagy meleget igen nehezen viseli, már csak ezért is legyen számára biztosított egy három oldalról védett fészer. Elhelyezését nagy területen kell megoldani (1000 négyzetméteren 25 állat), magas (1,5 méteres) kerítéssel körbevéve. Nőstényeknek és hímeknek külön és egyedenként is külön karám szükséges, ablakokkal. Állatonként 2 négyzetméter kell. Az alpaka alaptakarmánya a széna, de legjobb, ha tágas kifutójukban kedvükre legelhetnek. Emellett igen fontos, hogy kapjanak naponta alpakatápot is, mely lényegében gabonafélékből és ásványi anyagokból áll. Figyelni kell arra, hogy csordában él, így egyedül semmiképp sem tartható. Fajtársa mellett más állatokkal is remekül kijön (kecske, bárány, ló). Jó befektetési lehetőség. Tartása, gondozása egyszerű, szinte csak megfelelő méretű legelőt, időnkénti oltásokat, nyírást igényel. Komposztálás után ürülékéből nagyon jó minőségű trágyát lehet kapni, áztatással folyékony trágyaként is felhasználható. 

Két alpaka: az alpaka eladó és az alpaka ár sokszor árulkodó

Ha valaki alpaka tartásra szánja magát, mindig érdemes tenyésztőket felkeresni, hiszen tőlük lehet mind egészségügyi, mind fizikai szempontból megfelelő állatot vásárolni a szaporításhoz és a hobbitartáshoz is. Aki 100 000-150 000 forint közötti áron jut alpakához, az már árulkodó lehet, hogy szaporítóval van dolga. Egy egészséges, tenyésztett alpaka ár 300 000 forint körül kezdődik. Oda kell tehát figyelni, amikor alpaka eladó után kutatunk. 

Az állatok minősítése az alpakatenyésztő számára egy biztonságot ad a fedeztetésnél, hiszen csak olyan állatok minősíthetők amelyeknek az szülei is regisztráltak és nem ugyanabból a vérvonalból származnak. Az eladó alpaka estében az állatok értékét nagyban meghatározza a minősítés valamint, hogy mennyi és milyen utóddal rendelkezik az állat. Az európai kontinensen egy A kategóriás csődörért, amelyik már egy vagy több A kategóriás utóddal rendelkezik akár 6 000 000 forintot is elkérhet az gazdája. Egy megtermékenyített A kategóriás kancát általában 1 500 000 - 2 500 000 forintért adják. Az alpaka tenyésztésből származó bevétel másik forrása a fedeztetés. Egy A kategóriás csődörrel való fedeztetés ára 150 000 - 200 000 forint között mozog. Az alpakáknál is használnak mikrochipet, ezzel beazonosítható, hogy az állat regisztrálva van valamelyik adatbankban. Azt viszont érdemes tudni, hogy ha jó minőségű állatot akarunk vásárolni, akkor nem ezt, hanem a vérvonalat kell elsősorban megfigyelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03