2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Állat

Óriási baromfirekord születhet Kínában: ez a helyi sertésfogyasztást is romba dönheti

Ugrásszerű növekedést mutat Kína baromfitermelése, ezzel egyidőben pedig csökkent az igény a behozatal és a sertéshús iránt. A szakértők szerint a kínai baromfitenyésztők a koronavírus miatti keresletcsökkenés ellenére is felpörgették a bővítési terveiket, hogy csökkentsék az ország húsimportját, ugyanis a hatóságok kétségeket fogalmaztak meg a külföldről származó húsok biztonságosságát illetően.
 
 

Kína baromfihús-termelése rekordot fog dönteni 2020-ban. A világ második legnagyob baromfitermelő országa az előrejelzések szerint 14,85 millió tonnányi csirkehúst fog előállítani, írta a The Pig Site a Reuters értesüléseire hivatkozva. 2019-ben ez a mennyiség 13,75 millió tonna volt, és már az is egy 18%-os növekedés eredménye volt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kapacitásbővítés jelentősen megnöveli a keresletet a főbb szemestakarmányok, így a kukorica és a szójabab iránt, ezzel egyidőben pedig lenyomja a baromfiárakat.

Emellett az importált fagyasztott húsok iránti kereslet is csökkenhet. Ennek az lehet az oka, hogy miután a múlt héten egy Brazíliából behozott csirkeszárny-szállítmányban koronavírust mutattak ki, megrendült a fogyasztói bizalom az importált hústermékekben. Pan Csencsün, a Rabobank elemzője elmondta, hogy a baromfiárak jelenleg nagyon alacsonyak, de ennek nem csak a gyenge keresletnek, de a bőséges kínálatnak is köszönhető.

Kínában mintegy 9,3 millárd csirkét vágtak le 2019-ben, ebből 4,4 milliárd fehértollú brojlercsirke volt, amelynek az elsődleges felvásárlói a gyorsétteremláncok. Az ágazat vezető vállalatai már elkezdték növelni a kapacitásukat, hogy teljesítsék a Peking által kitűzött célt az integráltabb élelmiszertermelést illetően. A vállalatok közül néhányan felpörgették ezeket a fejlesztéseket, miután az elmúlt évben a baromfiágazat kiemelkedően teljesített, a sertéságazat pedig - a koronavírus- és az afrikai sertéspestis-járvány következtében - meglehetősen bezuhant.

A nagy bővítések és beruházások a baromfiágazatban azonban, lehet, nem a megfelelő időben indultak, hiszen a koronavírus eléggé visszavágta a kerestletet. A sertésnél olcsóbb csirkehús jó részét az iskolai menzákon használják fel, amelyek az idei év nagy részében zárva voltak. A baromfihús másik nagy felvevői a gyorsétteremláncok, amelyek az újranyitás után szintén jócskán lecsökkent keresletről számoltak be. Ha pedig a tervezett nagy beruházások megvalósulnak, az új extra kapacitás szintén lefelé húzhatja majd a baromfiárakat, vélik a szakértők.

Noha Kína sertéságazata a becsléseknél gyorsabban kezdett el talpra állni, a szakemberek azt jósolják, hogy a következő idők magasabb sertésárai és a baromfi termékek olcsósága és elérhetősége azt fogja eredményezni, hogy az emberek étrendjében mind több és több csirkehús fog szerepelni. Ez a változás pedig akár tartós is lehet, vélte Pan Csencsün.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben