Durván megugrott ennek a húsfajtának a fogyasztása: odáig vannak érte a magyarok

Durván megugrott ennek a húsfajtának a fogyasztása: odáig vannak érte a magyarok

MTI
Határozottan nőtt a magyarok sertéshúsfogyasztása az elmúlt 17 évben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a magyar háztartások egy főre jutó évi sertéshús fogyasztása 2002-ben még 17,2 kilogramm volt, ez azonban 2019-re 19,2 kilogrammra nőtt. Ez 11,6 százalékos növekedést jelent az évezred elején mért adatokhoz képest.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2019-ben átlagosan 19,2 kilogramm volt a magyar háztartásokban az egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint a 2002-től 2019-ig tartó időszakban két kilogrammal nőtt a fejenkénti sertésfogyasztás, ami 11,6%-os növekedést jelent a vizsgált időszakban. A 2002-től 2012-ig tartó időszakban folyamatosan csökkent a sertésfogyasztás a magyar háztatásokban, aztán 2013-tól egy előbb enyhe, majd egyre határozottabb emelkedés kezdődött. Az emelkedés 2016-ban torpant meg, amit 2017-ben egy komolyabb visszaesés követett, aminek valószínűleg köze lehetett ahhoz, hogy 2016 decemberében jelent meg először az afrikai sertéspestis (ASP) a magyarországi vaddisznóállományban, ahogy arról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is beszámolt.

A 2017-es mélypont után egy újabb fokozatos, de igen határozott emelkedés kezdődött a hazai sertéshúsfogyasztásban. Ennek eredményeképpen a magyar háztartások fogyasztása 2018-ban megközelítette, 2019-ben pedig túl is szárnyalta a korábbi csúcsot.

A magyar háztartások egy főre jutó sertéshúsfogyasztása 2002-2019 (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívuma/MTI)

2020-ban a koronavírus-járvány megjelenése Európában és Magyarországon komoly csapást mért a sertéshúsfogyasztásra. A közétkeztetés és a HoReCa szektor leállása komoly visszaesést okoztak az ágazatban, és a hosszú hónapokon át tartó élelmiszerár-emelkedés is hatással volt a magyar fogyasztásra. A sertéspiacon jelenleg viszont óriási a bizonytalanság. Ahogy Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a napokban jelezte, már három éve folyamatosan nehéz a helyzetben van a sertéságazat, amelynek a megsegítésére épp a napokban indult egy sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?