Ömlik a külföldi sertéshús Magyarországra: de hova tűnik a hazai?

Ömlik a külföldi sertéshús Magyarországra: de hova tűnik a hazai?

MTI
Több mint kétszeresére nőtt a sertéshús behozatala Magyarországra 2005 és 2019 között. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a vizsgált időszakban a sertéshús és hústermékek kivitele is nőtt, közel sem akkora mértékben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2019-ben 197 ezer tonnányi sertéshúst és sertéshúsból készült terméket hoztak be Magyarországra, a kivitel pedig elérte a 173,3 ezer tonnát. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint a 2005-től 2019-ig tartó időszakban a sertéshús kivitele 69%-kal emelkedett, míg a behozatal 122%-kal nőtt ugyanekkor. Az export 2005-től egészen 2010-ig folyamatosan, 2009 és 2010 között meredeken nőtt, és érte el az eddigi csúcsértékét 174,3 ezer tonnával. 2010-től egy előbb enyhe, majd komolyabb csökkenés következett be, amelynek során a sertéshúskivitel 154,4 ezer tonna és 173,3 ezer tonna között ingázott.

A sertéshús behozatala 2005 és 2007 között még csökkenő tendenciát mutatott, de 2008-tól egészen 2013-ig folyamatosan emelkedett, sőt, abban az évben meghaladta a kivitelt is. 2013 és 2017 között ismét a kivitel volt az erősebb, de az export már 2015 óta folyamatosan erősödött, és 2018-ban ismét túlszárnyalta a kivitelt. A legfrissebb adatok szerint a magyar háztartások sertéshúsfogyasztása 2002 és 2019 között 2 kilogrammal nőtt.

A sertéshús kivitele és behozatala 2005 és 2019 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A 2020-as év azonban megtörte ezt a tendenciát. A koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése, és az azt követő lezárások miatt jelentősen visszaesett a sertéshús és hústermékek külkereskedelme, ahogy arról Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke az Agrárszektornak adott interjújában beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éder Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a sertéshús exportja majdnem 150 ezer tonna volt tavaly, míg az import 130 ezer tonnát tett ki. A szakember szerint kedvező volt, hogy az export-import mérleg pozitív volt tavaly, mert az elmúlt években inkább a deficit jellemezte a sertéshús külkereskedelmi mérlegét. A magyar sertéságazatban amúgy óriási a bizonytalanság, a nehézségek csökkentése érdekében az ágazat szereplői nemrég fogyasztásösztönző kampányt indítottak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?