Több sebből vérzik a magyar tojáspiac: hiába eszik egyre többen, szenved az ágazat

MTI
Felszálló ágban van a tojásfogyasztás Magyarországon: évek óta egyre több tojást esznek a magyarok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a magyarok a 2019-es év során fejenként átlagosan 243 darab tojást fogyasztottak el. Mindeközben a tojástermelés évről évre egyre csökken, a tojás fogyasztói átlagára folyamatosan nőtt az elmúlt 15 évben, miközben ugyanezen időszakban a felvásárlási átlagárak alig emelkedtek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Évek óta egyre több tojást fogyasztanak a magyarok. Míg 2010-ben még csak 235 darab volt az egy főre jutó évi tojásfogyasztás, ez az érték 2019-re már 243-ra nőtt. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI grafikonjából azonban kiderül, hogy 2005-ben az évi fejenkénti tojásfogyasztás még 280 darab volt, 15%-kal több, mint 2019-ben. A lakosság tojásfogyasztása 2013-ban érte el a mélypontot, akkor olyan 210 tojás lehetett a fejenkénti átlagos fogyasztás.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Távolabbra visszatekintve az időben, látható, hogy 2002-ben még 300 darab fölött volt a magyarok átlagos tojásfogyasztása, az abszolút csúcsot pedig az 1990-es év jelentette, 389 darab tojással. Külön érdekesség, hogy 1970-ben a maihoz hasonló mértékű volt a magyarok tojásfogyasztása, 247 darabbal.

Tojásfogyasztás Magyarországon (1970-2019) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A tojásfogyasztás növekedése jó hír, de közben azt kell látni, hogy az elmúlt 30 évben majdnem 50%-kal csökkent a tyúktojás-termelés Magyarországon. Míg 1990-ben 4679,1 millió darabot állítottak elő, ez 2020-ben már csak 2540,6 millió tojás volt. A Tojás Világnapja (minden év októberének második péntekje, idén október 8-a) alkalmából a tojás fogyasztását népszerűsítő kampányba kezdett az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ vagy Tojásszövetség). Szép Imre, az MTTSZ elnöke elmondta, hogy a cél a teljes önellátottság megteremtése étkezési tojásból, mára az igény 85-90%-át termelik meg a magyar vállalkozások, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tojástermelés Magyarországon (1990-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Problémát jelent azonbanz az ágazatban a tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára közti óriási különbség. Ez már 2005-ben is, amikor még csak 12 forint volt a tojás darabjának felvásárlási és 20 forint a fogyasztói átlagára, 40%-os volt. 2020-ra azonban ez a különbség, 19 forintos felvásárlási átlagárral és 43 forintos fogyasztói átlagárral, közel 130%-os lett.

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon (2005-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

2021-ben viszont nehéz helyzetbe kerültek a magyar tojástermelők. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan egyre emelkedtek. Júniusban rendkívül nagy volt az elkeseredettség az ágazatban, amit a szakértők és az ágazat szereplői szerint csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Külön problémát jelent, hogy az Európai Bizottság az "End of the cage age" elnevezésű civil kezdeményezés kapcsán bejelentette, hogy 2023-ig megvizsgálja a ketreces állattartás teljes tilalmának lehetőségét. Ez óriási csapást jelentene nemcsak Magyarország, de egész Európa tojástermelésére és -fogyasztására.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34