Több sebből vérzik a magyar tojáspiac: hiába eszik egyre többen, szenved az ágazat

Több sebből vérzik a magyar tojáspiac: hiába eszik egyre többen, szenved az ágazat

MTI
Felszálló ágban van a tojásfogyasztás Magyarországon: évek óta egyre több tojást esznek a magyarok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint a magyarok a 2019-es év során fejenként átlagosan 243 darab tojást fogyasztottak el. Mindeközben a tojástermelés évről évre egyre csökken, a tojás fogyasztói átlagára folyamatosan nőtt az elmúlt 15 évben, miközben ugyanezen időszakban a felvásárlási átlagárak alig emelkedtek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Évek óta egyre több tojást fogyasztanak a magyarok. Míg 2010-ben még csak 235 darab volt az egy főre jutó évi tojásfogyasztás, ez az érték 2019-re már 243-ra nőtt. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI grafikonjából azonban kiderül, hogy 2005-ben az évi fejenkénti tojásfogyasztás még 280 darab volt, 15%-kal több, mint 2019-ben. A lakosság tojásfogyasztása 2013-ban érte el a mélypontot, akkor olyan 210 tojás lehetett a fejenkénti átlagos fogyasztás.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Távolabbra visszatekintve az időben, látható, hogy 2002-ben még 300 darab fölött volt a magyarok átlagos tojásfogyasztása, az abszolút csúcsot pedig az 1990-es év jelentette, 389 darab tojással. Külön érdekesség, hogy 1970-ben a maihoz hasonló mértékű volt a magyarok tojásfogyasztása, 247 darabbal.

Tojásfogyasztás Magyarországon (1970-2019) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A tojásfogyasztás növekedése jó hír, de közben azt kell látni, hogy az elmúlt 30 évben majdnem 50%-kal csökkent a tyúktojás-termelés Magyarországon. Míg 1990-ben 4679,1 millió darabot állítottak elő, ez 2020-ben már csak 2540,6 millió tojás volt. A Tojás Világnapja (minden év októberének második péntekje, idén október 8-a) alkalmából a tojás fogyasztását népszerűsítő kampányba kezdett az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ vagy Tojásszövetség). Szép Imre, az MTTSZ elnöke elmondta, hogy a cél a teljes önellátottság megteremtése étkezési tojásból, mára az igény 85-90%-át termelik meg a magyar vállalkozások, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tojástermelés Magyarországon (1990-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Problémát jelent azonbanz az ágazatban a tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára közti óriási különbség. Ez már 2005-ben is, amikor még csak 12 forint volt a tojás darabjának felvásárlási és 20 forint a fogyasztói átlagára, 40%-os volt. 2020-ra azonban ez a különbség, 19 forintos felvásárlási átlagárral és 43 forintos fogyasztói átlagárral, közel 130%-os lett.

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon (2005-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

2021-ben viszont nehéz helyzetbe kerültek a magyar tojástermelők. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan egyre emelkedtek. Júniusban rendkívül nagy volt az elkeseredettség az ágazatban, amit a szakértők és az ágazat szereplői szerint csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Külön problémát jelent, hogy az Európai Bizottság az "End of the cage age" elnevezésű civil kezdeményezés kapcsán bejelentette, hogy 2023-ig megvizsgálja a ketreces állattartás teljes tilalmának lehetőségét. Ez óriási csapást jelentene nemcsak Magyarország, de egész Európa tojástermelésére és -fogyasztására.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?