Nehéz helyzetben a magyar tojástermelők: elkerülhetetlennek látják az áremelést

Nehéz helyzetben a magyar tojástermelők: elkerülhetetlennek látják az áremelést

Aggasztó helyzetbe került a magyar tojáságazat. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan egyre emelkedtek. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szerint a takarmányok minimum 30 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a tojás ára 1%-kal se nőtt. A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára, dr. Molnár Györgyi szerint rendkívül nagy az elkeseredettség az ágazatban, amit csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Húsvét előtt azért kerestük meg a Tojásszövetséget, hogy megtudjuk, lesz-e elég tojás, illetve lesz-e elég hazai tojás az ünnepre, és ha igen, mennyiért. Dr. Molnár Györgyi akkor azt mondta, hogy a tojás idei árai valahol ott vannak, mint 2020-ban, vagy valamivel alatta. Ahogy a szakember fogalmazott, ez azért nagyon fájdalmas, mert az elmúlt hónapokban óriásit emelkedtek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még ennek a tendenciának a folytatódása várható.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember elmondta, hogy lényegében húsvét óta nem történt semmiféle változás a tojás csomagolóhelyi árát illetően, ráadásul 2020-as év azonos időszakához képest is alig 0,71%-kal emelkedtek a tojásárak. Tavaly a 21. héten az M-es méretű tojásokért a csomagolóhelyeken 25,22 forintot adtak, míg idén ugyanezen időintervallumban 25,39 forintért vették át az ilyen méretű tojásokat.

Gyakorlatilag a tavalyi szinten vannak a tojásárak, ami iszonyatosan szomorú

- mutatott rá dr. Molnár Györgyi.

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára elmondta, hogy már az elmúlt év végén is eszméletlenül megemelkedtek a takarmányárak, és ez a tendencia idén is folytatódott. A szakértők szerint minimum 30%-kal drágábbak a takarmányok, mint egy évvel korábban, márpedig a tojáságazatban az előállítási a költségek mintegy 70%-át a takarmány teszi ki, erre jönnek még rá a szortírozási, csomagolási és szállítási költségek. A tojástermelés ma Magyarországon abszolút az önköltség alatt van, emelte ki dr. Molnár Györgyi, és hozzátette, hogy a szakértői előrejelzések azt mutatják, hogy 2020 második félévéhez képest 2021 második félévére 150%-os takarmányár-emelkedés várható, bár ez a prognózis még az idei búza- és kukoricatermés függvényében még változhat.

A szakember beszélt arról is, hogy az ágazatban még erősen érezhető a koronavírus-járvány hatása, és nem tudni, ez mikor kezd el csökkenni. Dr. Molnár Györgyi szerint korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik az ágazatban, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel. A Tojásszövetség titkára elmondta, hogy már több mint két hónapja kínlódnak a termelők, és az elkövetkező hónapok sem adnak okot a bizakodásra, mert a nyári időszak sem épp a magas árakról szokott szólni. Dr. Molnár Györgyi úgy látta, húsvétkor a kereslet és a kínálat körülbelül egyensúlyban volt az Európai Unióban, és a termelők mindenütt arra számítottak, hogy az ünnep után jön a jó idő, kinyitnak a szállodák, és újraindul a HoReCa-szektor. Ez azonban csak Magyarországon következett be, Európában nem. Az EU-ban ebben az időszakban többlettermelés volt tojásból, ami szintén hatással van az árakra. A szakember elmondta, mindenki abban reménykedik, hogy június közepén beindul a turizmus, és ezzel vélhetőleg nemcsak keresleti elmozdulás lesz, hanem az árak is meg fognak indulni fölfelé.

Egy 20-25%-os áremelkedés lenne indokolt ahhoz, hogy a magyar tojáságazat megmaradjon

- jelentette ki dr. Molnár Györgyi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02