Most már biztos: brutális tojásdrágulás jön

Most már biztos: brutális tojásdrágulás jön

A húsvét egyik hagyományos élelmiszere a tojás. Ez kerül a sültekbe és a süteményekbe, de a hidegtálakon és főtt ételekben is egyaránt megtalálható, és ekkor még a tojásfestéséről egy szót se ejtettünk. Érthető módon érdekli az embereket, hogy lesz-e elég tojás, illetve lesz-e elég hazai tojás húsvétkor, és ha igen, mennyiért. Az Agrárszektor erről kérdezte a Baromfi Termék Tanácson belül működő Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségét (Tojásszövetség). A szervezet mezőgazdasági titkára, Dr. Molnár Györgyi elmondta, hogy ha a húsvétkor még nem is, a következő hónapokban mindenképp emelkedni fog a tojás ára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Dr. Molnár Györgyi kérdésünkre elmondta, hogy idén a 9-10. héten vidéken és a nagyvárosok piacain 35-50 forintba került a tojás darabja, Budapesten pedig 45-46 forintba. Azonban az áruházláncok már elkezdték leárazni a tojást, így ezeken a helyeken ennél alacsonyabb árakat találhatnak a vásárlók. A szakember elmondta, hogy a tojás idei árai valahol ott vannak, mint 2020-ban, vagy valamivel alatta.

Ez pedig azért fájdalmas, és nemcsak a tojástermelőknek, hanem minden állattenyésztésben dolgozónak, mert az elmúlt hónapokban óriásit emelkedtek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még ez várható is

- mondta Dr. Molnár Györgyi.

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára szerint ha életben akarnak maradni az állattenyésztésben dolgozók, akkor rövidebb és hosszabb távon is árat kell emelniük, mert az önköltséget ki kell termelniük. A takarmányos szakértők, összehasonlítva a 2020-as második félévi árakat a 2021-es várható második félévi árakkal 150-170%-os alapanyag-áremelkedést prognosztizálnak. Ez pedig igen megnehezíti az állattenyésztők életét, mutatott rá Dr. Molnár Györgyi.

Arra a kérdésre, hogy milyen méretű tojásokat kedvelnek a leginkább a magyarok, a szakember elmondta, hogy a Tojásszövetség négy méretkategóriát különböztet meg: kicsi, közepes, nagy és nagyon nagy (S, M, L, XL). A fiatal tyúk még a kis méretű tojást termeli, majd élete nagy részében az M és az L méretűeket rak, de ennek az arányát egy kicsit lehet szabályozni a tartással és a takarmányozással. XL-es méretű tojásokat pedig az öregebb tyúkok termelik. Dr. Molnár Györgyi szerint ezek a tojásméretek évezredek óta nem változtak, és nem véletlen, hogy az M-es és az L-es méretű tojásokra vannak kitalálva a receptek is, tehát a "végy hat tojást" instrukció az valójában azt jelenti, hogy hat darab közepes méretű tojás kell ahhoz, hogy szép nagy legyen például a piskóta. A vásárlók ezért ezeket is keresik a boltokban. Ami még prioritás Magyarországon, az a barna héjú tojás, mert ehhez szoktak hozzá az emberek, illetve az, hogy a tojás sárgájának szép mélysárga legyen a színe, ami pedig a kukorica alapú takarmányból következik.

Dr. Molnár Györgyi beszélt arról is, hogy a két fő szezonban (húsvét, karácsony) sosincs probléma a tojásellátással, mert a termelők úgy állítják be az állományaikat, hogy azok középkorú, "rutinos" tojókból álljanak. A szakember elárulta, hogy az a megfigyelés, hogy húsvét előtti időszakban a vásárlók családonként 30-60 tojással térnek haza, és ez idén is meglesz. A húsvéti időszakban 100-150 millió tojás fogy, ami az éves termelésnek a 4-7%-át jelenti - jelentette ki a Tojásszövetség mezőgazdasági titkára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?