Óriási fordulat a madárinfluenza elleni harc ügyében: drasztikus változások jönnek

Óriási fordulat a madárinfluenza elleni harc ügyében: drasztikus változások jönnek

agrarszektor.hu
Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon, így július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan - szigorú hatósági kontroll mellett - megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március végén előbb Bács-Kiskun, majd Csongrád-Csanád, áprilisban pedig Békés megyében is igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma - írja a hatóság. Új eset június 5-e óta nem fordult elő Magyarországon. A járványügyi eredményeknek köszönhetően a Nébih július 10-től elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Ezzel párhuzamosan megkezdődhet a korlátozás alatt álló területeken található állattartó telepek újratelepítése is, szigorú hatósági kontroll mellett. Az újratelepítés hatékony és gyors lefolytatáshoz a Nébih egységes eljárásrendet dolgozott ki, amely önellenőrzési és hatósági check-listákat is tartalmaz.

Fontos, hogy a vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Éppen ezért a járványvédelmi minimum feltételeket továbbra is teljesíteniük kell a gazdáknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?