2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Állat

Poggyászokban csempészhetik át a határon a sertéspestist

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A hivatal szerint a súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus.
 
 

Tilos Ukrajnából húsokat és húskészítményeket hozni Magyarországra - hívja fel a figyelmet a Nébih, miután a közelmúltban ASP vírusát mutatta ki egy záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A betegség vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes maradhat. Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek komoly kockázatot jelentenek az ASP hazai megjelenése szempontjából - állapítja meg a Nébih.

Bár Ukrajnából húst és húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni, a hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzéseken. 2017-ben eddig 7040 kilogramm, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el.

Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu