2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Állat

Szőnyegként borítják a sáskák Szardíniát, a gazdák feladták

Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Olaszországban, Szardínia szigetén - írta a BBC. A szakértők szerint már nincs mit tenni, minden elpusztul a sáskajárásban.
 
 

A La Stampa olasz lapnak nyilatkozó helyi rovarász, Ignazio Floris szerint hatvan éve nem volt ilyen súlyos sáskajárás a szigeten. A sáskák valóságos szőnyegként borítják be a sziget középső részét és már letaroltak 2000 hektárt, Nuoro, Ottana és Orani térségében. A szokatlan sáskajárás oka valószínűleg a viszonylag hűvös május után hirtelen felmelegedő hőmérséklet. 


A sáskák a műveletlen földeken rakják le a petéiket, de a megművelt földeket legelik le - közölte a Coldiretti agrárszövetkezet. A megoldás az lett volna, ha a gazdák nem hagyják parlagon a földeket, de a jelek szerint már késő - írta a BBC a helyi lapokra hivatkozva. A legelők és széna nélkül maradt közép-szardíniai gazdák már a sziget más részeiről hozatnak takarmányt, ami megdrágítja az állattartást. Szakértők szerint félő, hogy ha elfogy a hagyományos táplálékuk, a sáskák más növényeket is megtámadhatnak, például a szőlőket. A Coldiretti agrárszövetség a kormány segítségét kérte a sáskajárás sújtotta földművesek megsegítésére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu