2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Állat

Szörnyű vírus támadja a baromfikat Európában: egyre több országban pusztít a kór

Hollandiában és Németországban elrendelték a baromfiállomány gyérítését, miután a szakemberek újabb magas patogenitású madárinfluenzás eseteket azonosítottak több baromfitelepen is. Közben a gyilkos kór Nagy-Britanniában is ismét felütötte a fejét.
 
 

A holland hatóságok 200 ezer csirke leölését rendelték el, miután az ország keleti részében, Puiflijk környékén a H5N8-as vírustörzs jelenlétét azonosították egy gazdaságban. Hollandiában 2020 októberében jelent meg először a gyilkos kór, ekkor 35700 csirkét kellett elpusztítani, írta meg a FarmingUK. Hollandia Európa legnagyobb csirkehús- és tojásexportőre, az ágazat mintegy 2 ezer baromfitelepen 10 ezer embernek ad munkát.

Mindeközben Németországban is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenzát egy kis baromfitelepen Schleswig-Holstein tartományban, az ország legészakibb területén. A vírust vadmadarakban is kimutatták már. A német NDR rádióadó szerint ezernél is több elhullott vadmadarat találtak a Nordfriesland-i járás partjainál.

Ez azután történt, hogy november 2-án Nagy-Britanniában, Cheshire megyében is járványkitörést azonosítottak a hatóságok egy baromfitelepen, Frodsham közelében. A vizsgálatok megállapították, hogy a madarakat az a magas patogenitású vírustörzs támadta meg, ami jelenleg Európát fenyegeti. A hatóságok azonnal elrendelték az összes tojó, mintegy 13 ezer állat leölését.

A Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra) szerint nincs összefüggés a frodshami és az előző napi kenti eset között, ahol a H5N2 vírustörzset mutatták ki egy kis kereskedelmi üzlethelyiségben. Christine Middlemiss, Nagy-Britannia országos főállatorvosa kijelentette, hogy a baromfitartóknak nagyon oda kell figyelniük az állományukra, és ha a fertőzés jeleit észlelik, vagy csak gyanítják, hogy jelen lehet, azonnal jelentsék ezt a hatóságoknak. Emellett a gazdáknak fokozott felelősségük van abban, hogy a gondoskodjanak gazdaságaik biztonságáról.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) már korábban is sürgette az európai országokat, hogy gyorsítsák fel az állattartó telepek járványvédelmi fejlesztéseit és a vadmadarak tesztelését is. A szervezet szerint Észak- és Kelet-Európában a legnagyobb az esélye annak, hogy újabb madárinfluenzás kitörések fognak bekövetkezni. Amikor ugyanis a magas patogenitású H5N1 vírustörzs megjelent Oroszországban 2005 és 2016 nyarán, azt követően a betegség Észak- és Kelet-Európában is felütötte a fejét. Ha a betegség hasonló mintázatot követ, akkor most is ezek a területek lesznek elsődlegesen érintettek, de fel kell készülni arra is, hogy a madárinfluenza később átterjedhet Nyugat- és Dél-Európára is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu