2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Állat

Újra támad az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza volt a témája többek között a Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésnek, a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén. Az afrikai sertéspestis már a szomszéd országok vaddisznó-állományában fertőz, és jobban oda kell figyelni a távol-keletről érkező importtermékekre is.
 
 

Kárpátalja vélhetően afrikai sertéspestis által terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent. A tartástechnológiai előírások betartásával azonban elkerülhető, hogy a fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban. Ehhez szükség van a vadászok, az állatorvosok, a gazdálkodók és az élőállat kereskedők teljes körű együttműködésére - mondta Dr. Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese egy Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésen a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén.

A költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre

- tájékoztatott Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Nehezen kontrollálhatóak az elsősorban távol-keleti importtermékek, nagyobb figyelmet kell fordítani a piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól. A pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu