Változott a szabályozás: erre mostantól minden magyar sertéstartónak figyelnie kell

Változott a szabályozás: erre mostantól minden magyar sertéstartónak figyelnie kell

agrarszektor.hu
A 2/2021. számú országos főállatorvosi határozat megjelenésével 2021. szeptember 22-től módosult Magyarország ASP felszámolására vonatkozó mentesítési terve. Az uniós és hazai jogszabályokkal, dokumentumokkal egyaránt harmonizált tervbe beépültek az elmúlt másfél év gyakorlati tapasztalatai, s ezeket figyelembe véve a jövőben többek között kevesebb és egyszerűbb adminisztrációs feladat hárul majd a mentesítési munkában résztvevőkre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A módosított ASP Mentesítési Terv rendelkezései harmonizálnak az Európai Bizottság különleges járványvédelmi intézkedések megállapításáról szóló új végrehajtási rendeletével - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A dokumentum feladat-meghatározásai egyértelműbbek, konkrétabbak, követhetőbbek lettek. A változtatások célja - a felhasználók visszajelzései alapján - a nem egyértelmű utasítások kiszűrése, az országosan egységes értelmezés elősegítése.

Az előző mentesítési terv bevezetése óta eltelt másfél év hazai és nemzetközi tapasztalatait, valamint az aktuális járványügyi tendenciákat alapul véve lehetőség nyílt a terv tartalmi elemeinek módosítására is. Így mostantól Magyarország teljes területén egyszerűsödnek az ASP mentesítéssel összefüggő teendők, az alapvető célok megtartása mellett a követelmények igazodnak az érintettek teljesítőképességéhez és jogos igényeihez, számottevően csökkennek az adminisztratív terheik, és az esetleges szankcionálásuk helyett az ösztönzésük lép előtérbe.

A vaddisznók vonatkozásában országszerte könnyebb lesz például az elhullott állatok keresésének és a társas vadászatoknak az adminisztrációja. Egyértelműbbé válik a diagnosztikai darabszám meghatározása, a korcsoportonkénti megosztás helyett mostantól 70% süldő és malac kilövése az elvárás. Új elemként jelenik meg a belterületi kilövések becsatornázása a mentesítési tervbe, valamint a Nemzeti Akciótervben meghatározott 150%-os állománygyérítés alóli felmentés kritériumai is kidolgozásra kerültek.

Átalakul a kártalanítási eljárásrend is. A továbbiakban a diagnosztikai célból kilőtt, majd beszállított vaddisznóhullákért darabonként nettó 3.000 forint állami kártalanítás jár. Egységessé válik az elkobzott testek után adható kártalanítás, azaz megszűnnek a forint/kilogramm alapú kifizetések. A magas és közepes kockázatú területeken pedig az értékesítés lehetőségeinek kiterjesztésével és új kártalanítási tétel bevezetésével ösztönzi a Nébih a vaddisznótestek felhasználását. 

Magyarország házisertés-állományának az ASP-től való megóvása érdekében növekszik a gazdák bejelentési felelőssége az állattartást érintő változások esetén. A szigorúan korlátozott és fertőzött területeken az uniós előírásokkal összhangban módosulnak az állat- és termékforgalmazás szabályai, valamint az uniós előírásokhoz igazodnak a takarmányozásra vonatkozó előírások is. Az ASP Mentesítési Terv elérhető a Nébih weboldalán: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?