Gyilkos árháború dúl a magyar tejpiacon

agrarszektor.hu
Árháború dúl a magyar tejpiacon a hazai és az importtejek között. Az uniós tejkvóták április elsejei megszűnése óta az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) külföldi tejek a korábbiaknál is olcsóbban jelentek meg az itteni üzletláncokban, ezért a hazai feldolgozók is jelentős árcsökkentésre kényszerülnek, hogy visszaverjék az importot. Ha azonban a belföldi tejfelvásárlási árak tovább esnek, a hazai tejtermelés az uniós támogatásokkal együtt is veszteségessé válna.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megpróbáljuk visszaverni az importot - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a tejágazati szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki a nyerstej-felvásárlásban piacvezető szerepet betöltő, székesfehérvári tejüzemet működtető Alföldi Tej (AT) Kft. ügyvezető igazgatója is. Mélykuti Tibor annak kapcsán reagált így, hogy az Auchan a közelmúltban olyan - óriásplakátokkal is támogatott - akciót kezdett, amellyel elképesztően alacsony áron, literenként 99 forintért hirdette az AT Riska márkájú, 0,1 százalékos zsírtartalmú dobozos UHT-tejét.

Mélykuti Tibor szerint az akció válaszlépés arra, hogy a hazai üzletláncokban nemrég szintén rendkívül olcsón jelentek meg importból származó UHT-tejek. Ilyen például a 1,5 százalékos zsírtartalmú szlovák Agro Tami, amely mostanában már literenként 129 forintos áron jutott a magyar boltokba. Az alacsony importárak miatt a hazai feldolgozók is árcsökkentésre kényszerülnek, hogy fel tudják venni a versenyt a külföldi tejekkel.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az üzletláncok már kora tavasszal is hirdetettek nyomott árú akciókat, de azóta a hazai tejpiacon romlott a helyzet. Ehhez hozzájárul, hogy áprilistól megszűntek az uniós tejkvóták, így azóta nincsenek mennyiségi korlátai annak, hogy egy-egy tagország mennyi tejet állíthat elő. Bár a szarvasmarha-ágazat más állattenyésztési szektoroknál lassabban reagál a piaci változásokra, a kvótamegszüntetésre fel lehetett készülni, így számos tagállam máris több tejet állít elő. Ezért fokozódott annak a veszélye, hogy egyes cégek rendkívül olcsón a magyar piacon "vezetik le" feleslegeiket, másrészt pedig csökkent a külpiaci kereslet a hazai nyerstej iránt is.

Az exportra menő tételekért a hazai termelők már csak mintegy 60 forintos (19-21 euró centes) literenkénti árat kaphatnak, míg a hazai piacra értékesített tej átlagára 85 forint (28 cent) körül mozog. A literenkénti önköltség ugyanakkor ma 95 forintra tehető, így a tejtermelés a belföldi értékesítéseknél is csak úgy lehet nyereséges, hogy a gazdák 17-18 forintos literenkénti uniós támogatást is kapnak. A felvásárlási árak körülbelül 20 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest, ezért további árcsökkenésnél már annak is fennállna a veszélye, hogy a hazai tejtermelés a támogatásokkal együtt is veszteségessé válik.


MTI-fotó: Balázs Attila

A magyar állattartók ugyanakkor még mindig jobb helyzetben vannak a nyugat-európai gazdákhoz képest, mivel például mára Belgiumban literenként 27, Németországban 26-28 euró centes árak alakultak ki. Mélykuti Tibor szerint még soha sem fordult elő, hogy Nyugat-Európában alacsonyabbak legyenek a tejfelvásárlási árak, mint Magyarországon. Ezért felmerül, hogy egyes tagországok most más módon juttatnak többletforrásokat saját tejtermelőiknek. Németországban például sok állattartó telepen működik biogázüzem, és elképzelhető, hogy a megtermelt elektromos áramot egyfajta burkolt támogatásként előnyös feltételekkel veszi át a gazdálkodóktól az állam.

Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a mai termelési szint fennmaradjon, ehhez azonban meg kell tartani a piacokat - állapította meg a mostani árháború kapcsán a terméktanács elnöke. A közeljövőben javíthat a helyzeten, hogy a nyári időszakban a meleg időjárás hatására biológiai okokból a tejtermelés európai szinten is csökkenthet. Hosszabb távon viszont Mélykuti Tibor szerint arra is szükség lenne, hogy a hazai tejtermelés 80-85 százalékát felvásárló nagy tejfeldolgozók fejlesztési támogatásokat vehessenek igénybe. Ma azonban úgy tűnik, hogy a kormány által tervezett, 300 milliárd forintos új élelmiszeripar-fejlesztési programban nem juthatnak pénzekhez, mivel az csak a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozásoknak juttatna forrásokat.

Hatósági ellenőrzésekkel is támadják az olcsó importot
Tejágazati célellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-ától a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják. Az idei ellenőrzéssorozaton nagykereskedelmi létesítményekben (elsősorban első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben vizsgálják a termékeket. A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) szakemberei május 7-8-án 5 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, négy tételnél (9082 liter) kellett forgalmi korlátozást elrendelni. Három tételnél (4762 liter) a termék azonosító adatait is tartalmazó, a származást igazoló dokumentumait pótlólag bemutatták, így e tételek korlátozását feloldották a szakemberek.

A nagykereskedelmi tevékenységet végző cégeknél a NÉBIH megkezdte az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevalláshoz és befizetéshez kapcsolódó ellenőrzéseket is. Az eddig lezárt két ellenőrzésnmél több mint 9 millió forint felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének elmulasztását állapította meg a NÉBIH. A kapcsolódó bírságok és pótlékok összege meghaladja a 800 ezer forintot. A tejágazati ellenőrzések - a társhatóságok bevonásával - folytatódnak - nyomatékosította közleményében az agrártárca.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?