Brutális élelmiszerdrágulás jöhet májustól: beindult a felvásárlási hullám itthon

Brutális élelmiszerdrágulás jöhet májustól: beindult a felvásárlási hullám itthon

agrarszektor.hu
Az elmúlt hétvégén nem csak a megszokott heti nagybevásárlást intézték el az emberek, hanem voltak olyanok is, akik a jelenleg még az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó termékekből is többet vásároltak. Miután senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop - amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek -, az emberek ismét elkezdték felhalmozást. A kormánynak a héten kell döntenie arról, hogy a rendelkezéssel érintett alapvető élelmiszerek esetében maradnak-e a hatósági árak, addig viszont egyre többen találkozhatnak üres polcokkal az üzletekben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezen a hétvégén lejár a február és április között tartó, egyes alapvető élelmiszerek tekintetében bevezetett árstop intézkedés időtartama a kiskereskedelemben. A kormány 7 termék árát fagyasztotta be a tavaly októberi szinten, ezért ezekért jelenleg a piaci árnál 20-30%-kal kevesebbet kell fizetni - írta meg a Portfolio. Miután az árstop hatálya hamarosan lejár, és a kormány még nem döntött a hosszabbításról, így az elmúlt hétvégén sokan nemcsak a szokásos bevásárlást végezték el, hanem többet tettek a kosarukba az intézkedéssel érintett termékekből is. Vasárnapra azonban számos kiskereskedelmi egység több árstopos termékéből is kifogyott. A hiányok még még annak ellenére is kialakultak, hogy több helyütt mennyiségi korlátozásokkal próbálták meg megakadályozni a drasztikus felvásárlásokat.

Egy-egy cikkelem hiányzik egyes boltokban, jelenleg már választékhiányról is beszélhetünk - mondta a Portfolio-nak egy kiskereskedelmi szektorra rálátó forrás a múlt hét végén, hozzátéve, hogy elkezdődött a spájzolás. Ha pedig mindenki felvásárolja ezeket a termékeket, akkor a boltokban nem lesz elegendő mennyiség. Ha a kormány bejelentené, hogy megtartják az árstopot, akkor megszűnne a megnövekedett kereslet az árstopos termékek iránt, de ha nem lesz ilyen bejelentés, akkor a hét második felében még a mostaninál is sokkal erőteljesebb keresletnövekedés várható.

A következő napokban könnyen lehet, hogy csirkemellből, olajból, illetve lisztből nem lesz annyi, mint amennyit vennének a boltokban. Érdemes hangsúlyozni, hogy nemcsak a háztartások, hanem a kisboltosok és a vendéglősök egy része is a beszerzők helyett a diszkontokba mennek vásárolni az árstopos termékekből, hiszen magasabb beszerzési árat kapnak, mint amennyiért a nagy láncokban meg tudják venni az árut.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtökön azt mondta, hogy a kormány még nem döntött arról, hogy meghosszabbítja-e az árstop intézkedéseket. Erre a hétre ígérte a döntést. Annyit azonban elmondott, hogy ezek az intézkedések hatékonyak az infláció ellen, amely most 9% alatt van, de árstopok (élelmiszer, üzemanyag, rezsi) nélkül 13%-os lenne. A portál becslése szerint, ha megszűnik az árstop a hét végén, akkor az árstopos termékek piaci ára így alakulhat (KSH átlagárakat használva):

  • A csirkemell 1600 forintról 2000 forint közelébe emelkedhet,
  • a sertéscomb ára a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe nőhet,
  • az UHT-tej litere 274 forintról 320-330 forintra emelkedne,
  • a finomliszt kilója 212 forintról 265-270 forint közelébe kerülhet,
  • egy kiló cukor 260 forintról 300-ra nőhet,
  • egy liter napraforgóolaj pedig 720 forintról 950-1000 forintra emelkedhet.

A becslést nagy bizonytalanság övezi, de látható, hogy a tavaly októberi árakhoz képest érdemben emelniük kellene a boltosoknak. Sokan ugyanis már magasabb beszerzési áron kapják az árstopos termékeket, mint amennyiért adniuk kell.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?