Így ismerik el, hogy egészségesek a magyar marhák

agrarszektor.hu
Az elhanyagolható kockázatú járványügyi besorolásnak köszönhetően hamarosan megindulhat a magyar marhahús exportja Hongkongba, miután a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság elfogadta a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat és állat-egészségügyi garanciákat. Az Állategészségügyi Világszervezet a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalom elnevezésű megbetegedése szempontjából minősítette elhanyagolható kockázatúnak Magyarországot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hazánk 2014 májusában nyerte el az Állategészségügyi Világszervezet által elismert legmagasabb szintű, úgynevezett elhanyagolható kockázatú járványügyi besorolást a szarvasmarhák fertőző szivacsos agyvelőbántalma (BSE) betegség esetében. Az állategészségügyi szempontból kiemelkedő eredmény a kedvező járványügyi helyzetnek, a hatékony hatósági munkának és a betegség megelőzésére irányuló sikeres felügyeleti programnak köszönhető - fogalmaz közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Az új állategészségügyi státusz főként az élő szarvasmarha és marhahús harmadik országokba irányuló kivitelénél jár jelentős előnyökkel. Ennek megfelelően a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság több harmadik országba is kezdeményezte a marhahús és marhahús-termékek exportjának megindítását, többek között Hongkongba is. A hongkongi társhatóság nemrég hivatalosan is tájékoztatta hazánkat, hogy a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat és állat-egészségügyi garanciákat elfogadta.

Azerbajdzsánba már most nőtt az export
Jelentősen nőtt a magyar élőmarha-kiszállítás Azerbajdzsánba az elmúlt két évben, az export értéke meghaladta a 12,7 millió eurót - írta a Napi Gazdaság. A szarvasmarhaexportról Azerbajdzsánnal 2012 októberében kötött megállapodást a két ország. Az azeri fél tízmillió eurós alapot különített el tízezer állat megvásárlására. Az első évben mindössze száz vágóbikát exportáltak a magyar cégek, de az évek során az összes élő marha kivitele elérte a 6280 darabot - közölte a lappal Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 2013-ban jelentősen - 7,4 millió euróval - ugrott meg az Azerbajdzsánba irányuló szarvasmarha-kivitel.

A tényleges kiszállítás megindítása előtt - utolsó lépésként - már csak a vonatkozó állat-egészségügyi bizonyítvány elfogadása van hátra, ezt követően a magyar hústermékek előtt újabb nemzetközi piac nyílik meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?