Egymilliárdot bukott az OTP a Zalai Baromfifeldolgozón

A bank 75 százalékot vesztett, mások mindent buktak, de újra lesz pulykafeldolgozás a Dunántúlon!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Körülbelül egymilliárd forintot bukott az OTP Bank a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó felszámolásán. A pénzintézet a vételárból követeléseinek 25 százalékához jutott hozzá, az összes többi hitelezői igényre pedig semmilyen fedezet nem maradt. Az üzem a kecskeméti Galfood Kft. érdekkörébe került, és novemberre tervezett újraindítása azt is jelentheti, hogy ismét lesz pulykafeldolgozás a Dunántúlon.

A Zalai Baromfifeldolgozó felszámolása során a hitelezők összesen 1 972 179 000 forint igényt jelentettek be, amelyből a céget finanszírozó OTP mintegy egymilliárd forinttal részesedett. Időközben azonban az illetékes kormányhivatal több mint 200 millió forintos OTP-s bankgaranciát is lehívott, mivel a baromfifeldolgozó korábban jogosulatlanul vett igénybe állami foglalkoztatási támogatásokat. Így a vállalatnál lévő OTP-s kinnlevőség meghaladta az 1,2 milliárdot is.

Agrár-totó
Mindent tudsz az agrárszlengről? Agrár-totó az Agrárszektoron a Fiatal Gazdák-Agrya együttműködésével. Töltsd ki most és teszteld le magad. Kattints ide, és indul a játék!

A felszámolás végző TM-Line Zrt. közelmúltbeli tájékoztatása szerint a pacsai üzemet a második körben már csak 600 millió forintért hirdették meg, és az értékesítési tenderre egyedül a szakmai és pénzügyi befektetőkből álló projektcég, a Puten Invest Kft. nyújtott be szabályos és érvényes pályázatot. Miután az OTP Bank nem emelt kifogást az értékesítés ellen, a felszámoló elfogadta a befektető ajánlatát, és várhatóan e hónapban köt szerződést a Puten Investtel. A konkrét vételárat nem hozták nyilvánosságra, de annyit közöltek, hogy minimálisan meghaladta a 600 milliós irányár 50 százalékát.

A befolyt összeg így mintegy 300 millió forinttal csökkentheti az OTP 1,2 milliárd feletti kinnlevőségeit, vagyis a bank megközelítőleg egymilliárd forintot bukik a felszámoláson és - jelzálogos hitelezőként - követeléseinek csak mintegy 25 százalékához jut hozzá. Más hitelezők ennél is rosszabbul járnak, mivel igényeik kielégítésére egyáltalán nem marad fedezet. Így nincs forrás a 660 milliós adótartozás és jogosulatlanná vált állami fejlesztési támogatás megfizetésére, miként bennragad a baromfitartók, illetve beszerző-értékesítői szövetkezeteik (bész-ek) 250 millió forintos követelése is. Emellett például a felszámolás során igénybe vett bérgarancia-támogatási költségek kiegyenlítésére sem lesz fedezet.

A projektcégként létrehozott, budapesti székhelyű Puten Invest Ingatlanberuházó Kft. nemrég alakult meg két taggal és 20 millió forintos törzstőkével. A társaságban a MED. VET. 2007 Állategészségügyi Kft. és a Dr. Bátorfi Consulting Kft. szerepel 50-50 százalékos tulajdonosként. A cég ügyvezető tisztét pedig Borsos Ferencné tölti be, aki a kecskeméti székhelyű Gallfood Pulykafeldolgozó és Értékesítő Kft. ügyvezető igazgatója is.

A vevők - a működési engedélyhez szükséges feltételek megteremtése után - várhatóan november közepén indítják újra az üzemet az eredeti profil szerint - áll a feldolgozó jövőjéről szóló közleményben. Kezdetben várhatóan 60-70 főt foglalkoztatnak, de a létszám egy év múlva meghaladhatja a 120-at is. Ehhez a termelőkapacitások fejlesztésére és külföldi - osztrák, szlovén és horvát - kapacitás-lekötésre is szükség lesz.

Korábbi cégközlések szerint a pacsai baromfiüzem 800 ezer darab pulykát és 3,5 millió broilercsirkét képes levágni évente. Működésbe állítása egyúttal azt is jelentené, hogy ismét újraindulna a Dunántúlon a pulykafeldolgozás, amely mára teljesen elsorvadt. A Zalabaromfi mellett ugyanis az utóbbi időszakban a sárvári SáGa Foods, illetve több kisebb vállalat - így a rétközberencsi Várda-Baromfihús Kft. vagy a fonyódi Balaton Meat Kft. - is leállt a pulykavágással.

A Gallfood számára a pacsai üzem megszerzése azért lehet előnyös, mert a cég most nagy távolságokról is szállít pulykákat kecskeméti vágóhídjára - vélik szakértők. A Zalabaromfi újbóli beindításával a társaság számára lehetővé válhat, hogy kisebb logisztikai költséggel, Pacsán dolgozza fel azokat a szárnyasokat, amelyeket most például a SáGa korábbi dunántúli pulykatermelőitől vesz át.

A kecskeméti vállalat - 25-26 ezer tonnás éves pulyka-felvásárlásával - ma a második legnagyobb pulykavágó-üzemnek számít a szarvasi Gallicoop mögött, a pacsai üzem kapacitásainak kihasználásával pedig további 10-11 ezer tonnányi pulyka feldolgozására nyílhat lehetősége. Ezzel közelebb kerülne a ma piacvezető Gallicoop éves teljesítményéhez is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14