Honnan szedjünk gombát?

agrarszektor.hu
Itt a gombaszezon, a csapadékos idő különösen kedvező, lehet menni az erdőbe gyűjteni, de vajon minden gombát le szabad szedni? Mik a szabályok?

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Sokat esik az utóbbi időben az eső, ez igencsak kedvező feltételeket biztosít a gombáknak: sokan indulnak az erdőbe gombászni. Ebben az időszakban az őzlábgombának, a rókagombának, a vargányának és a rókagombának van fő szezonja, mondja Várhidy Zsuzsanna a székesfehérvári gombászok baráti körének vezetője, aki hozzáteszi, hogy ha a héten is marad a csapadékos idő, termékeny időszakra számíthatunk.

Hiába jó szórakozás, kikapcsolódás a gombászás, ennek is vannak betartandó szabályai, így nem szedhetünk le minden gombát következmények nélkül. A gombászás szabályairól Dravecz Tibor, a baráti kör nyugalmazott vezetője értekezik bővebben 'A gombagyűjtés lehetőségei és szabályai' című friss tanulmányában. A legfőbb szabály, hogy minden gomba annak a tulajdonát képezi, akié maga az erdő is, amiben található,e szerint pedig lehet magántulajdon vagy az állam tulajdona is. Ha erre vonatkozó tiltó táblát látunk az erdőben, tilos leszedni a gombát.

Magánerdőkben magától értetődően nem szabad gombászni, az állami erdőket viszont védi az erdőtörvény, ami szerint például engedély nélkül csak az egyéni szükségletnek megfelelő mennyiség, azaz maximum személyenként 2 kilogramm gomba gyűjthető be naponta. Az így szedett gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható. Aki ezt megszegi, bírsággal kell számolnia. Emellett maga a leszedés is hozzáértően kell, hogy történjen, a környezet különösebb károsítása nélkül: a talajon termőket a bázisuk alatt kell elvágni, a fán termőket egyszerűen le kell vágni. A föld alatt termőknél további, szigorúbb szabályokra lehet számítani, korlátozottan gyűjthetők - írja az fmh.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?