Honnan szedjünk gombát?

agrarszektor.hu
Itt a gombaszezon, a csapadékos idő különösen kedvező, lehet menni az erdőbe gyűjteni, de vajon minden gombát le szabad szedni? Mik a szabályok?

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sokat esik az utóbbi időben az eső, ez igencsak kedvező feltételeket biztosít a gombáknak: sokan indulnak az erdőbe gombászni. Ebben az időszakban az őzlábgombának, a rókagombának, a vargányának és a rókagombának van fő szezonja, mondja Várhidy Zsuzsanna a székesfehérvári gombászok baráti körének vezetője, aki hozzáteszi, hogy ha a héten is marad a csapadékos idő, termékeny időszakra számíthatunk.

Hiába jó szórakozás, kikapcsolódás a gombászás, ennek is vannak betartandó szabályai, így nem szedhetünk le minden gombát következmények nélkül. A gombászás szabályairól Dravecz Tibor, a baráti kör nyugalmazott vezetője értekezik bővebben 'A gombagyűjtés lehetőségei és szabályai' című friss tanulmányában. A legfőbb szabály, hogy minden gomba annak a tulajdonát képezi, akié maga az erdő is, amiben található,e szerint pedig lehet magántulajdon vagy az állam tulajdona is. Ha erre vonatkozó tiltó táblát látunk az erdőben, tilos leszedni a gombát.

Magánerdőkben magától értetődően nem szabad gombászni, az állami erdőket viszont védi az erdőtörvény, ami szerint például engedély nélkül csak az egyéni szükségletnek megfelelő mennyiség, azaz maximum személyenként 2 kilogramm gomba gyűjthető be naponta. Az így szedett gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható. Aki ezt megszegi, bírsággal kell számolnia. Emellett maga a leszedés is hozzáértően kell, hogy történjen, a környezet különösebb károsítása nélkül: a talajon termőket a bázisuk alatt kell elvágni, a fán termőket egyszerűen le kell vágni. A föld alatt termőknél további, szigorúbb szabályokra lehet számítani, korlátozottan gyűjthetők - írja az fmh.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?