Optimisták a szőlőtermelők: Jó évnek ígérkezik a 2011-es évjárat

agrarszektor.hu
A 2010-es rendkívül alacsony termés után mind minőségben, mind mennyiségben lényegesen jobb termést várnak a szőlőtermelők. A jó termés kulcsa azonban a megfelelő védekezés: a legújabb növényvédelmi technológiákat és gépesítési megoldásokat mutatták be a Thummerer Pincészetben.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az idei, átlagosnál szárazabb időjárási viszonyok kedveztek a szőlőtermésnek. Egészen júliusig sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat nem okozott problémát, azonban a hónap közepétől beköszöntő esős időjárás hatására már helyenként megjelentek ezek a fertőzések is. Ezzel párhuzamosan a bogyókon megjelent a botritisz is, így szüret végéig akár 7-8 növényvédelmi kezelés is szükséges lehet, ez lesz a legnagyobb kihívás a szőlőtermelők számára a betakarításig - hangzott el a Syngenta és a KITE Zrt. szervezésében megrendezett eseményen.

A szakértők - fél szemmel már a 2012-es évjárat felé tekintve - a kártevők és a kórokozók elleni legmodernebb készítményeket, valamint új gépesítési megoldásokat mutatták be a jelen lévő szőlészeknek és borászoknak. A Thummerer pincészetben otthont kapó rendezvény minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett - közel 40 érdeklődő részvétele mellett zajlott.

A gyakorlati bemutatóval és konzultációval kiegészített találkozón a Syngenta két új termékével is megismerkedhettek a résztvevők. A kísérleti bejárás során szőlőmoly-kártevők elleni védekezésben az Affirm, a botritisz fertőzés kezelésében pedig a Switch eredményeiről győződhettek meg személyesen is a jelenlévők. 

A 2011-es év tapasztalatait Dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus, szőlőtermelő foglalta össze - a látszólag könnyű, eseménytelen idei év számos új kihívást rejtegetett, amelynek tanulságait mindenképpen érdemes kamatoztatni a jövőben.

A pozitív trendek nemcsak a termésben, hanem a nemzetközi szabályozásban is visszaköszönnek: "Hamarosan befejeződik az EU piacszabályozási reformja, s stabilizálódni látszik a termőterület. Nő a kereslet a jó minőségű, egészséges bor előállításához szükséges alapanyag iránt. Intenzív fejlődés tapasztalható Európa szerte a szőlőtermesztésben: az új telepítésű ültetvényeknél az innovatív növényvédelmi technológiák mellett a gépesíthetőségi szempontok is kiemelt figyelmet élveznek. Az egyre élesedő versenyben csak azok tudnak piacon maradni, akik hozni tudják a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő minőséget - ez pedig csak folyamatos fejlesztéssel és befektetéssel lehetséges" - szögezte le Nádudvari Éva a Syngenta szőlő szakértője.

További információ:
Környei Ágnes, Well PR Ügynökség
Mobil: 30/971-4535

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?