XV. Erdők Hete 2011. - Rendezvénysorozat a magyar erdőkről

agrarszektor.hu
Az ország ötven helyszínén mintegy tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete októberben tartott rendezvénysorozatán. A vidékfejlesztési miniszter megbízásából az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett eseménysorozat központi gondolata a magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása volt. A nagyrészt erdészeti erdei iskolákban zajló programok között volt erdei nyílt nap, erdei sportverseny, tanösvénylátogató kalandtúra és még sok érdekesség.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Sikerrel zárult a XV. Erdők Hete rendezvénysorozat. Októberben az ország 50 helyszínén mintegy tizenötezer résztvevő látogatta meg a magyar erdőket bemutató programokat. Az Erdők Hete megrendezéséről 2009. óta az erdőtörvény rendelkezik, a vidékfejlesztési miniszter az idei évben is a mozgalmat 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesületet kérte fel az események összehangolására. A főleg erdészeti erdei iskolákban és ökoturisztikai centrumokban szervezett programok között voltak erdőismereti vetélkedők, erdészek által vezetett túrák és tanösvénylátogatások, erdei sportversenyek és nyílt napok, de kézműves programok és szakmai konferencia is színesítették a kínálatot. A programhelyszínek közül kiemelkedik Ajka, az Ipoly-mente, Gemenc, Győr, Gyula, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Szolnok, Pécs és Tamási térsége. A rendezvénysorozat nyitó eseményét a Nógrád-megyei Katalinpusztán az Ipoly Erdő Zrt. új ökoturisztikai központjának avatása jelentette.

Az Erdők Nemzetközi Évében a magyarországi Erdők Hete kiemelt témája az erdő és a fa nemzeti vagyonként történő bemutatása volt. A világon 1,6 milliárd ember, vagyis a Föld lakossága egynegyedének megélhetése függ az erdőktől. Magyarországon ez az arány kisebb, mégis az erdők munkahelyteremtő képessége, vidékfejlesztésben betöltött szerepe komoly lehetőséget jelent a szegénység felszámolásában. Az erdők helyes használatát, javainak fenntartható hasznosítását és védelmét éppen ezért már a gyermekeknek meg kell tanulniuk.

Az Erdők Hete rendezvénysorozatot tizenöt éve az idén fennállásának 160. évfordulóját ünneplő Országos Erdészeti Egyesület indította útjára. Az erdei iskolák összeállította programokból kinövő országos esemény időpontjáról napjainkban már a vidékfejlesztési miniszter rendelkezik, és a hazai erdők széles körű bemutatását szolgálja. A programok célja, hogy a gyerekek, a családok és az egész hazai társadalom közelebb kerüljön a hazánk termőterületének egynegyedét borító erőkhöz, amely a magyarországi védett növény- és állatfajok csaknem kétharmadának ad otthont.

(összefoglaló sajtóanyag)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?