SAJTÓKÖZLEMÉNY: Még javában vágják a fát az erdőkben - tájékoztat a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Nagyjából egy hónap van vissza a fő fakitermelési szezonból. Az erdőgazdálkodók ilyenkor termelik ki a legtöbb fát, azaz a fő bevételi forrásukat. Sok laikus viszont azt látja, hogy irtják az erdőt. Érdemes hát röviden áttekinteni, mi is a valóság - tájékoztat a Magyar Agrárkamara.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az erdőgazdálkodók legfontosabb bevételi forrása a kitermelt fa. Fakitermelésre az erdő növekedése, illetve a fatermesztési ciklus során időszakonként van lehetőség. A munka legnagyobb része az erdő vegetációs időszakán kívül, október elsejétől március végéig tart. A fakitermelést a fiatalabb korú erdők esetében elsősorban az állomány nevelése, az idősebb állományok esetében pedig inkább a faanyag kinyerése érdekében hajtják végre.

Az országban évről évre kevesebb fát vágnak ki, mint amennyi egy évben "megterem". Ez köbméterekben kifejezve a következő: 13,1 millió köbméter az évi átlagos növekedés, ebből több mint 7 millió köbmétert vágtak ki az erdészetek. Ennek következtében a fakitermelés aránya a folyónövedékhez viszonyítva a 2000. évi 62 %-kal szemben 2010-ben például 48 % volt és ma is hasonló az arány. Tehát az ország faállománya - a területnövekedése mellett - is gyarapodik. Nagyjából 2 millió hektárt borít ma erdő, melyen összességében 355-360 millió bruttó köbméternyi fa található.

Az állománynevelési munkálatok megkezdésével kivágják a kedvezőtlen adottságú, illetve a továbbnevelésre alkalmas egyedek fejlődését akadályozó, vagy kiszáradt fákat. A szakemberek ilyenkor az állományok szerkezetének javítására törekednek. Az erdőállományok növekedése során különböző beavatkozásokra van szükség, mint: tisztításra, törzskiválasztó gyérítésre, növedékfokozó gyérítésre. A vágásérettség elérésekor véghasználatra van lehetőség, ami lehet tarvágás vagy fokozatos felújító-vágás. A gyors növekedésű, jellemzően faültetvényként termesztett fafajok esetében a termesztés-technológia és a rövid vágáskor miatt nem minden erdőnevelési beavatkozást kell elvégezni, a természet közeli erdőket alkotó, lassú növekedésű fafajoknál viszont az erdőnevelési beavatkozásra akár többször is szükség lehet.

A fentiektől eltérő erdőnevelést igényelnek az úgynevezett szálaló erdők, amely erdőállományban egyszerre és együtt megtalálható minden korosztályú fa, ezért itt gyakori (3-6 évenkénti) visszatérésekkel, az egyes faegyedek nevelését célozzák a beavatkozások.

A 2009-ben hatályba lépett új Erdőtörvény nemcsak lehetővé teszi, hanem állami erdőterületen kötelezően elő is írja az úgynevezett "folyamatos erdőborítást eredményező, szálaló és átalakító" üzemmódok fokozatos bevezetését.

A fakitermelések során mindig - különösen védett területeken - ügyelni kell a természeti értékek, a védett állat- és növényfajok élőhelyének kíméletére, megőrzésére - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara Erdészeti, Halászati és Vadászati Osztálya.

Forrás: MA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?