Környezet: Ön mit gondol a hívatlan vendégekről? (Európai Bizottság - Sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
Brüsszel, 2012. február 29. - Számos olyan esetről van tudomásunk, amikor bizonyos állatok és növények természetes környezetükön kívül is meghonosodtak, és ma már olyan gyors ütemben szaporodnak, hogy fenyegetést jelentenek a biológiai sokféleségre nézve.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyes - eredetileg nem őshonos - fajoknak, például a paradicsomnak és a burgonyának a múltban végbement meghonosodása semmiféle problémát nem idézett elő. Nagy számban léteznek azonban olyan fajok is - például a kanadai lúd, az amerikai kecskebéka, a japánkeserűfű és a Caulerpa nemzetséghez tartozó moszatok -, amelyek napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak környezetünkben és veszélyeztetik a helyi állat- és növényvilág fennmaradását, jelentős károkat okozva az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség vonatkozásában.

Emellett az ilyen "invazív idegen fajok" veszélyt jelenthetnek a közegészségre, károkat okozhatnak a növénytermesztésben és az állattenyésztésben, és elterjedésük súlyos gazdasági következményekkel járhat. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja azokat a módozatokat, amelyek által e problémát orvosolni lehetne, ideértve egy új, kifejezetten ezt a célt szolgáló jogalkotási eszköz kidolgozását is; ezenkívül online konzultációt indít arról, hogy hogyan lehet a lehető leghatékonyabban kezelni ezt a kérdést. A konzultáció eredményei beépülnek majd az e tárgyban az idei év későbbi szakaszában közzéteendő javaslatba.

Janez Potoènik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: "Az invazív fajok által természeti tőkénk tekintetében okozott károk éves összege a becslések szerint akár 12 milliárd eurót is kitehet. Eljött az idő, hogy hatékony szakpolitikát dolgozzunk ki ennek az egyre nagyobb mértéket öltő veszélynek a leküzdésére."

Ez idáig több mint 11 000 idegen faj jelent meg az Európai Unióban, amelyeknek 10-15%-a vált invazívvá. Az uniós területen való megjelenésük és elterjedésük megakadályozására irányuló meglévő intézkedések szétaprózottak és nem elegendőek a kockázatok számottevő mértékű csökkentéséhez. A Bizottság ezért e hiányosságok orvoslására törekszik, és ennek érdekében olyan módszert kíván alkalmazni, amely a biológiai sokféleségről szóló ENSZ-egyezményben javasolt megközelítés szerinti három pilléren alapul: mindenekelőtt a megelőzésen; azután a korai észlelésen és a gyors reagáláson; illetve - végső megoldásként - az invazív fajok kiirtásán vagy negatív hatásaik minimalizálására irányuló kezelésén.

A Bizottság az online konzultáció keretében arra vonatkozóan várja a véleményeket, hogy e megközelítést hogyan lehetne leginkább a helyi realitásokhoz igazítani; a konzultáció olyan kérdésekre terjed ki, mint a lehetséges kereskedelmi korlátozások, a címkézési rendszerek, a felügyeleti mechanizmusok, a kiirtásra irányuló intézkedések és a károsodott ökoszisztémák helyreállítása. A konzultációban való részvételre meghívott érdekelt felek - ideértve a magánszemélyeket, az iparágak és a fogyasztói szervezetek képviselőit, az érdekcsoportokat, a nem kormányzati szervezeteket és a tagállami hatóságokat is - 2012. április 12-ig nyilváníthatnak véleményt.

Előzmények

Az idegen fajok betelepítése szándékos és nem szándékos emberi tevékenység eredménye egyaránt lehet. Míg számos faj betelepítése jelentős előnyökkel jár a társadalom és a gazdaság szempontjából, más fajok felborítják az ökoszisztémák egyensúlyát és elszaporodásuk által súlyos károkat okoznak. A dengue-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogok például gumiabroncsokon, nyugalmi állapotban lévő peték formájában jutnak el területünkre, a tengeri környezetre káros vízi szervezetek pedig általában a hajókról kieresztett ballasztvízből kerülnek az uniós vizekbe. Tekintve, hogy a kereskedelem volumene nő, és egyre többet utazunk, az idegen fajok beáramlása várhatóan egyre nagyobb méreteket fog ölteni.

Ez a probléma a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek között az élőhelyek eltűnése után a második legfontosabbnak minősül. A világ biológiai sokfélesége napjainkban jelentős kihívásnak van kitéve, amelynek hátterében gyakran emberi tevékenységből eredő és az éghajlatváltozás által tovább súlyosbított fenyegetések állnak. A biológiai sokféleség meghatározó az ökoszisztéma-javak és -szolgáltatások (az élelmiszerek, a tüzelőanyagok, a rostanyagok, a levegőminőség, a vízhozam és -minőség, a talaj termőképessége, valamint a tápanyagok körforgása) szempontjából, és alapvető szerepet játszik az emberi jólét biztosításában is. A világ ökoszisztéma-szolgáltatásainak mintegy kétharmada ennek ellenére hanyatló tendenciát mutat. Az Európai Unióban ez a hanyatlás a halállományok drasztikus csökkenésében, a talajminőség széles körben tapasztalható romlásában, a jelentős anyagi károkat okozó árvizekben és a vadon élő állatok és növények eltűnésében nyilvánul meg.

 

(Európai Bizottság - Sajtóközlemény)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?