Dán whisky a skót helyett?

agrarszektor.hu
A sok eső miatt kevesebb lesz Skóciában a gabonatermés, ezért a lepárlóknak külföldről - elsősorban a Skandináv országokból - kell importálniuk alapanyagot a malátához, így kevesebb lesz a skót whiskyben a hazai alapanyag.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A RMI Analytics tanácsadó cég szerint nagyon rosszak a kilátások az országban az elmúlt hetek folyamatos esőzései miatt, ami nagymértékben csökkenti a gabonák termésmennyiséget. "A problémák teljesen nyilvánvalóak, és sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy a heves esőzések miatt a növények gyökerét számos gombafertőzés támadta meg."


Csökkenő pluszok


Az Egyesült Királyság általában 150-200 ezer tonna felesleget termel gabonából, amit aztán exportál. Ebben az évben legfeljebb 80 ezer tonna felesleg keletkezik, és nagy valószínűséggel a hazai lepárlók és főzdék nyersanyagigényét sem tudja lefedni a termésmennyiség.
A tanácsadócég azonban hozzá teszi, hogy az egy hét múlva kezdődő betakarítási időszak után már majd pontosabb adatokat lehet tudni. "Nagyon sok cég lecsökkenti az exportra odaígért mennyiséget, és inkább visszavásárolja azt, mert arra számítanak, hogy kevés lesz az idei termés, nyilatkozta az agrimoney.com-nak Matthias Wree, az RMI ügyvezetője.


Anglia déli részéről azonban még mindig úgy néz ki, hogy 50 ezer tonna export kerül majd ki, míg Észak-Anglia és Skócia legalább 30 ezer tonna sörárpát fog importálni a Skandináv országokból.

Dán whisky?


A tanácsadó ügyvezetője szerint az Egyesült Királyság általában megoldja a belső készletekből, ha kevesebb a malátához szükséges gabonatermés úgy, hogy Kelet-Angliából visznek nyersanyagot Skóciába, ebben az évbe azonban úgy tűnik, hogy így sem lesz megoldható a helyzet, és Skcóciának dán gabonát kell egész nagy mennyiségben importálnia."De legalább, ha 12 év múlva előveszik az emberek a whiskyjüket, addigra talán elfelejtik, hogy honnan is származik az alapanyag." - tette hozzá Wree.


A Skót Whisky Szövetség szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy " a lepárlók amennyire csak lehet skót alapanyagokat használnak föl, és ha mégis szükség van további nyersanyagmennyiségre, azt Észak-Angliából fogják beszerezni.
"Nem állítom, hogy biztosan nem importálunk, de valószínűleg nagyon kevés esetben fog csak előfordulni." - tette hozzá a szóvivő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02