Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

agrarszektor.hu
Megjelent egy új mobilalkalmazás, amely a talajerózió megismerésének gyors és egyszerű módját kínálja gazdák és a nyilvánosság számára. A Soil Erosion Scotland nevű, skót fejlesztésű applikáció segít a felhasználóknak megérteni a jelenséget és felismerni a talajeróziók különféle fajtáit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már elérhető Skóciában a Soil Erosion Scotland nevű applikáció, amelynek segítségével a felhasználók nemcsak felismerhetik a talajeróziót és annak különféle fajtáit, de a saját képeik és videóik segítségével segíthetnek is egy megosztott talajerózió-térkép létrehozásában. Az Apple telefonokra írt iOS alkalmazás emellett egy Skócia talajtérképét és egy talajerózió-kockázatot modellező térképet is tartalmaz - írta meg a FarmingUK.

Az alkalmazás egyik megalkotója a James Hutton Intézet talajkutatója, Dr. Allan Lilly. A tudós elmondta, hogy a talajerózió akkor következik be, amikor a talajrészecskék elszakadnak a talaj felszínétől, és akár áramló víz, akár a szél mozgatja őket a földön.

A felméréseink során azt kellett tapasztalnunk, hogy a talajerózió a magasabban és az alacsonyabban fekvő földeket egyaránt sújtja. Lokalizált területeken a gyalogutak eróziója is előfordulhat

- mondta Dr. Allan Lilly.

A kutató kifejtette, hogy a talajerózió leglátványosabb jele a talajvesztés. Bizonyára mindenki látott már a földekről az utakra kimosódott talajt, vagy a folyókba, patakokba került földet is. A talaj, és a benne levő tápanyagok elvesztése pedig nemcsak a növénytermesztés számára jelent problémát, de ezek szennyezhetik a folyókat, illetve feltölthetik a folyóágyakat, károsítva ezzel a halak ívóhelyeit. A tőzeges talajok eróziója vízszennyezést is okozhat, de az üvegházhatást okozó szén-dioxid is a levegőbe juthat miatta - tette hozzá Dr. Allan Lilly.

Az applikáció felhasználói a felvételeik és képeik megosztásával segíthetnek a tudósoknak megérteni és megfigyelni a talajeróziót. A James Hutton Intézet szerint ezeknek az információknak az összegyűjtése a probléma leküzdésének első, talán legfontosabb lépése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?