Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

agrarszektor.hu
Megjelent egy új mobilalkalmazás, amely a talajerózió megismerésének gyors és egyszerű módját kínálja gazdák és a nyilvánosság számára. A Soil Erosion Scotland nevű, skót fejlesztésű applikáció segít a felhasználóknak megérteni a jelenséget és felismerni a talajeróziók különféle fajtáit.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Már elérhető Skóciában a Soil Erosion Scotland nevű applikáció, amelynek segítségével a felhasználók nemcsak felismerhetik a talajeróziót és annak különféle fajtáit, de a saját képeik és videóik segítségével segíthetnek is egy megosztott talajerózió-térkép létrehozásában. Az Apple telefonokra írt iOS alkalmazás emellett egy Skócia talajtérképét és egy talajerózió-kockázatot modellező térképet is tartalmaz - írta meg a FarmingUK.

Az alkalmazás egyik megalkotója a James Hutton Intézet talajkutatója, Dr. Allan Lilly. A tudós elmondta, hogy a talajerózió akkor következik be, amikor a talajrészecskék elszakadnak a talaj felszínétől, és akár áramló víz, akár a szél mozgatja őket a földön.

A felméréseink során azt kellett tapasztalnunk, hogy a talajerózió a magasabban és az alacsonyabban fekvő földeket egyaránt sújtja. Lokalizált területeken a gyalogutak eróziója is előfordulhat

- mondta Dr. Allan Lilly.

A kutató kifejtette, hogy a talajerózió leglátványosabb jele a talajvesztés. Bizonyára mindenki látott már a földekről az utakra kimosódott talajt, vagy a folyókba, patakokba került földet is. A talaj, és a benne levő tápanyagok elvesztése pedig nemcsak a növénytermesztés számára jelent problémát, de ezek szennyezhetik a folyókat, illetve feltölthetik a folyóágyakat, károsítva ezzel a halak ívóhelyeit. A tőzeges talajok eróziója vízszennyezést is okozhat, de az üvegházhatást okozó szén-dioxid is a levegőbe juthat miatta - tette hozzá Dr. Allan Lilly.

Az applikáció felhasználói a felvételeik és képeik megosztásával segíthetnek a tudósoknak megérteni és megfigyelni a talajeróziót. A James Hutton Intézet szerint ezeknek az információknak az összegyűjtése a probléma leküzdésének első, talán legfontosabb lépése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?