Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

Óriási előrelépés: új eszközt adtak a gazdák kezébe a talajromlás ellen a tudósok

agrarszektor.hu
Megjelent egy új mobilalkalmazás, amely a talajerózió megismerésének gyors és egyszerű módját kínálja gazdák és a nyilvánosság számára. A Soil Erosion Scotland nevű, skót fejlesztésű applikáció segít a felhasználóknak megérteni a jelenséget és felismerni a talajeróziók különféle fajtáit.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már elérhető Skóciában a Soil Erosion Scotland nevű applikáció, amelynek segítségével a felhasználók nemcsak felismerhetik a talajeróziót és annak különféle fajtáit, de a saját képeik és videóik segítségével segíthetnek is egy megosztott talajerózió-térkép létrehozásában. Az Apple telefonokra írt iOS alkalmazás emellett egy Skócia talajtérképét és egy talajerózió-kockázatot modellező térképet is tartalmaz - írta meg a FarmingUK.

Az alkalmazás egyik megalkotója a James Hutton Intézet talajkutatója, Dr. Allan Lilly. A tudós elmondta, hogy a talajerózió akkor következik be, amikor a talajrészecskék elszakadnak a talaj felszínétől, és akár áramló víz, akár a szél mozgatja őket a földön.

A felméréseink során azt kellett tapasztalnunk, hogy a talajerózió a magasabban és az alacsonyabban fekvő földeket egyaránt sújtja. Lokalizált területeken a gyalogutak eróziója is előfordulhat

- mondta Dr. Allan Lilly.

A kutató kifejtette, hogy a talajerózió leglátványosabb jele a talajvesztés. Bizonyára mindenki látott már a földekről az utakra kimosódott talajt, vagy a folyókba, patakokba került földet is. A talaj, és a benne levő tápanyagok elvesztése pedig nemcsak a növénytermesztés számára jelent problémát, de ezek szennyezhetik a folyókat, illetve feltölthetik a folyóágyakat, károsítva ezzel a halak ívóhelyeit. A tőzeges talajok eróziója vízszennyezést is okozhat, de az üvegházhatást okozó szén-dioxid is a levegőbe juthat miatta - tette hozzá Dr. Allan Lilly.

Az applikáció felhasználói a felvételeik és képeik megosztásával segíthetnek a tudósoknak megérteni és megfigyelni a talajeróziót. A James Hutton Intézet szerint ezeknek az információknak az összegyűjtése a probléma leküzdésének első, talán legfontosabb lépése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?