2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Zseniális: ki nem találnád, miből készítenek talajjavítót az ausztrál kutatók

agrarszektor.hu
Óriási dobásra készülnek az ausztrál kutatók: azt vizsgálják, hogyan lehetne a vízi cianobaktériumok (ismertebb nevükön kékmoszatok) biomasszájából fenntartható, szerves nitrogén műtrágyát gyártani. Ez a talajjavító ugyanis ideális megoldás lehet a kémiai műtrágyáktól függő, leromlott állapotú területek talajainak feljavítására.

A Flinders Egyetem kutatója, Kirsten Heimann docens szerint a talajok nagy része eléggé rossz állapotban van, és egyre kevésbé termékeny. A kutató szerint ez komoly kihívást jelent a mezőgazdaság számára, és arra sarkallja, hogy azt kutassa, hogyan lehet elegendő, megfelelő minőségű élelmiszert előállítani a folyamatosan növekvő lakosság élelmezésére. Kirten Heimann szerint a helyzetet tovább súlyosbítja a növénytermesztést fenyegető éghajlati instabilitás - írta meg a Future Farming.

Az ausztrál, amerikai és európai kutatók ezért most azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne bio-talajjavítót csinálni gyorsan növő, Tolypothrix nevű édesvízi cianobaktériumból, ami képes arra, hogy megkösse a nitrogént a levegőben, ezáltal pedig szükségtelenné tenné a további nitrogénalapú műtrágyázást. Ennek a biomasszának az előállítása viszont kifejezetten olcsó lenne az egyéb alternatív, mikroalga- és makroalgás biotrágyákhoz képest. A Chemosphere folyóiratban a közelmúltban megjelent tanulmányban Dr. Heimann, ausztrál, amerikai és spanyol munkatársaival azt vizsgálták, hogy a Tolypothrix-termelés hogyan lehet fenntartható megoldás a biológiai talajjavításra. A kutatók szerint a kékmoszatból készült talajjavító biogázzal vagy spirulina-szerű táplálékporral kombinálva erős gazdasági megtérülést ígér a gazdálkodó közösségekben.

Az ausztrál talajok, különösen Nyugat-Ausztrália szélső búzaövezetében, szerkezetileg nagyon rossz állapotban vannak ezt pedig szintetikus műtrágyák alkalmazásával nem lehet leküzdeni - jelentette ki Dr. Heimann, a Flinders Egyetem Tengerészeti Biotermékek Fejlesztési Központjának dél-ausztráliai munkatársa. A szakember beszélt arról is, hogy a talajszerkezet javítása érdekében a szerves szénvegyületek alkalmazásával vissza kell állítani a talaj képességét az egészséges talajélet fenntartására, és javítani kell a talaj tápanyag- és vízmegtartó képességét.

A kutatók szerint a termőföldeken található, tavakban előállított cianobaktérium-biomassza átalakítása a megújuló nitrogénben gazdag műtrágyák fő, azonnal kéznél levő forrását jelentené, és hozzájárulna a vegyi műtrágya előállításából és szállításából származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is. A szakemberek megállapították, hogy a nem mérgező kékmoszatokat édesvízben, sőt enyhén sós vagy ipari szennyvizekben, például széntüzelésű erőművekben is lehet termeszteni. A bioüzemanyag megkötése pedig felhasználható lenne a termelési költségek ellensúlyozására is. A cianobaktériumok felhasználását a növénytermesztésben a brazilok is kutatják, az Agrárszektor az ő eredményeikről is be számolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?