Portfolio agrárkonferenciák 25% kedvezménnyel!
Meghirdettük az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáinkat, ahova csak decemberben még 25% kedvezménnyel regisztrálhat!
Ne maradjon le!
A műtrágyák használatakor fennáll annak a veszélye, hogy a növények által fel nem használt ammónia nitrátként a talajból kimosódva beszennyezi a vizeket. Amerikai tudósok egy csoportja szerint azonban ez a kockázat elkerülhető lenne, ha a műtrágyák helyett speciális, genetikailag módosított baktériumokat használnának a termelők - írta meg a Store Insider a New Atlas értesülései alapján. A Washingtoni Állami Egyetem projektje keretében egy Azotobacter vinelandii nevű, talajlakó baktérium genomját változtatták meg a kutatók.
A tudósok már korábban is tudták, hogy ezek a mikroorganizmusok a környezeti nitrogéngázt ammóniává alakítják, ám az őket is meglepte, hogy az új törzs a környezeti feltételektől függetlenül folyamatosan és sokkal nagyobb koncentrációban képes előállítani ezt az anyagot. A laboratóriumi vizsgálatok során, amikor egy rizsföld talaját módosított A. vinelandiival gazdagították, a kutatók megfigyelték, hogy a növények képesek voltak felszívni a baktériumok által előállított ammóniát.
A tudósok egyelőre a mikroorganizmus olyan további típusainak megteremtésén dolgoznak, amelyek más-más tempóban bocsátják rendelkezésre a vegyületet. Ha sikerül tökéletesíteni a technológiát, az egyes kultúrákban az adott növényfaj ammóniaigényére specializált baktériumtörzset lehetne majd alkalmazni. Ezzel pedig az is biztosítható lenne, hogy a növények az összes ammóniát hasznosítsák, és így nem maradna felesleg, ami bepiszkíthatná a helyi ökoszisztémát. És ha mindez még nem volna elég, a gazdálkodók anyagilag is jól járnának a manipulált baktériumok bevonásával, hiszen így a nem hasznosuló műtrágya árát nem kellene megfizetniük.