Brutálisan elszálltak a műtrágyaárak: meglepő megoldást találtak ki az amerikaiak

agrarszektor.hu
A műtrágyák használatakor fennáll annak a veszélye, hogy a készítményekből az ammónia a szántóföldekről elfolyik, és nitrátként a talajból kimosódva beszennyezi a környező vizeket. A Washingtoni Állami Egyetem tudósai szerint azonban a megfelelően manipulált genetikájú baktériumok a műtrágya környezetbarátabb és pénztárcakímélőbb alternatívái lehetnek.

A műtrágyák használatakor fennáll annak a veszélye, hogy a növények által fel nem használt ammónia nitrátként a talajból kimosódva beszennyezi a vizeket. Amerikai tudósok egy csoportja szerint azonban ez a kockázat elkerülhető lenne, ha a műtrágyák helyett speciális, genetikailag módosított baktériumokat használnának a termelők - írta meg a Store Insider a New Atlas értesülései alapján. A Washingtoni Állami Egyetem projektje keretében egy Azotobacter vinelandii nevű, talajlakó baktérium genomját változtatták meg a kutatók.

A tudósok már korábban is tudták, hogy ezek a mikroorganizmusok a környezeti nitrogéngázt ammóniává alakítják, ám az őket is meglepte, hogy az új törzs a környezeti feltételektől függetlenül folyamatosan és sokkal nagyobb koncentrációban képes előállítani ezt az anyagot. A laboratóriumi vizsgálatok során, amikor egy rizsföld talaját módosított A. vinelandiival gazdagították, a kutatók megfigyelték, hogy a növények képesek voltak felszívni a baktériumok által előállított ammóniát.

A tudósok egyelőre a mikroorganizmus olyan további típusainak megteremtésén dolgoznak, amelyek más-más tempóban bocsátják rendelkezésre a vegyületet. Ha sikerül tökéletesíteni a technológiát, az egyes kultúrákban az adott növényfaj ammóniaigényére specializált baktériumtörzset lehetne majd alkalmazni. Ezzel pedig az is biztosítható lenne, hogy a növények az összes ammóniát hasznosítsák, és így nem maradna felesleg, ami bepiszkíthatná a helyi ökoszisztémát. És ha mindez még nem volna elég, a gazdálkodók anyagilag is jól járnának a manipulált baktériumok bevonásával, hiszen így a nem hasznosuló műtrágya árát nem kellene megfizetniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?