Gazdák, figyelem! Módosították a népszerű támogatási programot

Gazdák, figyelem! Módosították a népszerű támogatási programot

agrarszektor.hu
A 26/2023 (VI.30.) AM rendelet módosította az Agro-ökológiai Program szabályait tartalmazó 15/2023. (IV. 19.) AM rendelet egyes rendelkezéseit, melyeket a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Pontosításra került, hogy a „Talaj takarása szántóterületen” gyakorlat abban az esetben is teljesített, ha nem a főnövény betakarítása után legfeljebb 15 nappal kerül elvetésre az őszi, vagy a takarónövény, hanem azok tarlójának lekerülése után 15 napon belül is elvégezhető a vetés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pontosításra került „Karbamid műtrágya környezetbarát használata szántóföldi területen”, valamint a „Karbamid műtrágya környezetbarát használata ültetvényekben” gyakorlatok esetében, hogy:

  • a nitrogén hatóanyag korlátozás csak a „karbamid tartalmú készítményből származó összes nitrogén hatóanyagra értendő, továbbá           
  • nem a talajba forgatás az elvárt, hanem a karbamid készítmény talajba dolgozása. Tehát nem szántani kell, hanem mélyen tárcsázni.

A „Pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés” gyakorlat vonatkozásában

  • a legeltetési időszak vége összehangolásra került a Natura 2000 rendelet szerinti nem engedélyköteles legeltetési időszakkal: azaz november 30. helyett, a legeltetés október 30-ra módosult,           
  • a gyakorlatba vont 50 % -os arányt az adott földhasználati kategóriába tartozó gyepterületre kell érteni (azaz külön a Natura 2000 gyep és külön az egyéb gyep), továbbá           
  • pontosításra került, hogy a szakaszos legeltetésre kijelölt területek legfeljebb 50 %-án legelhet egyszerre állat.
EZ IS ÉRDEKELHET

A „Kizárólag alternáló kasza használata” gyakorlat általi kötelezettséget az adott földhasználati kategória szerinti valamennyi gyepterületen külön-külön kell értelmezni. A módosítás eredményeként lehetőség van az Egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő lejártát követően is növelni a megjelölt, vállalással érintett területeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58