Azonnali lépéseket sürgetnek: rengeteg gazda sorsa múlhat ezen Európában

Azonnali lépéseket sürgetnek: rengeteg gazda sorsa múlhat ezen Európában

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament február 16-án állásfoglalást (resolution) fogadott el az Európai Unió műtrágyaimport-függőségének enyhítése és az árak csökkentése érdekében. Az állásfoglalás számos olyan ajánlást tartalmaz, amelyek sürgetik a Bizottságot a műtrágya-ellátottság biztosítására, az árak csökkentésére, és az EU stratégiai autonómiájának szélesítésére. Ezek célok hosszú távon történő elérése érdekében a képviselők egy uniós stratégia megalkotását követelik 2023. júniusáig. A Parlament többek között arra kéri a Bizottságot, hogy olyan intézkedésekkel álljon elő, amelyek lehetővé teszik a trágyából visszanyert nitrogén (renure: nitrogen recovered from manure) biztonságos alkalmazását. Az állásfoglalás szerint a renure a körkörös mezőgazdaság felé vezető egyik fontos lépés, egyben reális lehetőség a gazdák részére ahhoz, hogy csökkentsék a műtrágyáktól való függőségüket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rövidebb távon a képviselők már a 2023. mezőgazdasági költségvetés egy részét is felhasználnák a gazdák megsegítésére, ezen felül pedig az árak stabilizálása érdekében Oroszország és Belarusz kivételével minden Unión kívüli országból érkező műtrágya esetében eltörölnék az importvámokat. Felszólították az Európai Bizottságot arra is, hogy egyrészt, vizsgálja meg a műtrágyák uniós szintű közös beszerzésének lehetőségét, másrészt elemezze a műtrágyapiacokon jelentkező szűk keresztmetszetek, termelést vagy áruellátást akadályozó pontok, folyamatok  orvoslását. A Parlament állásfoglalásában elismeri ugyanakkor, hogy a műtrágya-autonómia megvalósítása középtávon “nem realisztikus” célkitűzés, és hogy a műtrágyagyártáshoz szükséges nyersanyagok gyakran érkeznek autokratikus rezsimektől, viszont hangsúlyozza, hogy pont ezért van szükség az autonómia erősítésére, a kitettség mértékének csökkentésére - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?