A brazil gazdák nem viccelnek: ezzel a csodaszerrel turbózzák fel a növényeket

A brazil gazdák nem viccelnek: ezzel a csodaszerrel turbózzák fel a növényeket

agrarszektor.hu
Újféle algaalapú műtrágyát hozott létre két brazil vállalat. A termék a korábban kékmoszatoknak nevezett cianobaktériumok kivonatát tartalmazza, és az első kísérletek alapján akár 10 százalékkal is növelheti a termésmennyiséget az egyes szántóföldi kultúrákban, így például a szójában és a kukoricában. Az új biostimuláns másik nagy előnye, hogy a környezet károsítása nélkül is előállítható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Saját fejlesztésű, algaalapú műtrágyával javítaná a növénytermesztését Brazília. A korábban kékmoszatokként ismert cianobaktériumokból egy olyan bioaktív anyagot hoztak létre, ami akár 10%-kal is javíthatja a gyökerezési és növekedési teljesítményt a növényekben, mint például a kukoricában és a szójában - írta meg a Future Farming. A terméket az Embrapa Energia és a Dimiagro fejlesztették, és a Pantanal Természetvédelmi Területről gyűjtötték be hozzá ezeket a mikroorganizmusokat. Ezek a cianobaktériumok egy kémiai jelet küldenek a növények élettani folyamatainak elősegítésére, ami egészségesebb növényeket és nagyobb termelékenységet eredményez. A terméket előállító vállalatok szeretnék még 2021-ben megindítani a termelést, hogy ezzel kiválthassák azt az importált talajjavítót, ami az Ascophyllum nodosum nevű, az Atlanti-óceán északi részén őshonos barnamoszatból készült.

A Dimiagro vezérigazgatója, Grégori Boligon Vieria szerint ez a termék csökkenteni fogja a növénytermesztés költségeit, valamint munkahelyeket fog teremteni a braziloknak. A szakember szerint ez a több fitohormont tartalmazó algakivonat, amely stimulálja a növények vegetatív, reproduktív és védekező rendszerét, az egész ágazatban növelheti a termelékenységet.

A biostimuláns keverék a cianobaktérium száraz kivonatait tartalmazza, ezen kívül pedig nitrogén, foszfor és kálium lombtrágyát, valamint bór, cink és molibdén mikroelemeket. A kontrollált, üvegházi környezetben elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a kukorica- és a szójatermelés jelentősen javítható a biostimuláns alkalmazásával.

César Miranda, a Embrapa kutatója kifejtette, hogy a megfigyeléseik alapján azok a növények, amelyek kaptak a szerből, sokkal egészségesebbek és termékenyebbek voltak, mint azok, amelyek nem. A kutató szerint a kifejlesztett bioaktív anyag óriási segítség lehet a növényeknek a nagyobb energiaigényű időszakok során, így például a virágzási idején, mert garantálja a nélkülözhetetlen tápanyagok további ellátását a kritikus szakaszokban.

A brazil piacon már többféle algakivonatot is tartalmazó lombtrágya kapható, de ezek többsége importált, mivel a brazil jogszabályok nem teszik lehetővé a tengeri algák tengerparti kitermelését. Az új terméket kifejlesztő vállalatok eredeti elképzelése az volt, hogy az algaalapú műtrágyák készítésére az importált kivonatokhoz egy hasonló, vagy jobb hatásfokú helyettesítőt kell találniuk.

César Miranda rámutatott, hogy az általuk kifejlesztett kivonat előállítása laboratóriumi eljárással történt. Az eljárás teljesen tiszta volt, és a végén nem képződött semmiféle szermaradék. A tudós szerint ezeknek köszönhetően lehetővé válhat ennek a brazil cianobaktériumnak a mezőgazdasági felhasználása anélkül, hogy azt a környezetben kitermelő módon hasznosítanák.

(A cikkben szereplő képek Daniel Azevedo tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?