A brazil gazdák nem viccelnek: ezzel a csodaszerrel turbózzák fel a növényeket

agrarszektor.hu
Újféle algaalapú műtrágyát hozott létre két brazil vállalat. A termék a korábban kékmoszatoknak nevezett cianobaktériumok kivonatát tartalmazza, és az első kísérletek alapján akár 10 százalékkal is növelheti a termésmennyiséget az egyes szántóföldi kultúrákban, így például a szójában és a kukoricában. Az új biostimuláns másik nagy előnye, hogy a környezet károsítása nélkül is előállítható.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Saját fejlesztésű, algaalapú műtrágyával javítaná a növénytermesztését Brazília. A korábban kékmoszatokként ismert cianobaktériumokból egy olyan bioaktív anyagot hoztak létre, ami akár 10%-kal is javíthatja a gyökerezési és növekedési teljesítményt a növényekben, mint például a kukoricában és a szójában - írta meg a Future Farming. A terméket az Embrapa Energia és a Dimiagro fejlesztették, és a Pantanal Természetvédelmi Területről gyűjtötték be hozzá ezeket a mikroorganizmusokat. Ezek a cianobaktériumok egy kémiai jelet küldenek a növények élettani folyamatainak elősegítésére, ami egészségesebb növényeket és nagyobb termelékenységet eredményez. A terméket előállító vállalatok szeretnék még 2021-ben megindítani a termelést, hogy ezzel kiválthassák azt az importált talajjavítót, ami az Ascophyllum nodosum nevű, az Atlanti-óceán északi részén őshonos barnamoszatból készült.

A Dimiagro vezérigazgatója, Grégori Boligon Vieria szerint ez a termék csökkenteni fogja a növénytermesztés költségeit, valamint munkahelyeket fog teremteni a braziloknak. A szakember szerint ez a több fitohormont tartalmazó algakivonat, amely stimulálja a növények vegetatív, reproduktív és védekező rendszerét, az egész ágazatban növelheti a termelékenységet.

A biostimuláns keverék a cianobaktérium száraz kivonatait tartalmazza, ezen kívül pedig nitrogén, foszfor és kálium lombtrágyát, valamint bór, cink és molibdén mikroelemeket. A kontrollált, üvegházi környezetben elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a kukorica- és a szójatermelés jelentősen javítható a biostimuláns alkalmazásával.

César Miranda, a Embrapa kutatója kifejtette, hogy a megfigyeléseik alapján azok a növények, amelyek kaptak a szerből, sokkal egészségesebbek és termékenyebbek voltak, mint azok, amelyek nem. A kutató szerint a kifejlesztett bioaktív anyag óriási segítség lehet a növényeknek a nagyobb energiaigényű időszakok során, így például a virágzási idején, mert garantálja a nélkülözhetetlen tápanyagok további ellátását a kritikus szakaszokban.

A brazil piacon már többféle algakivonatot is tartalmazó lombtrágya kapható, de ezek többsége importált, mivel a brazil jogszabályok nem teszik lehetővé a tengeri algák tengerparti kitermelését. Az új terméket kifejlesztő vállalatok eredeti elképzelése az volt, hogy az algaalapú műtrágyák készítésére az importált kivonatokhoz egy hasonló, vagy jobb hatásfokú helyettesítőt kell találniuk.

César Miranda rámutatott, hogy az általuk kifejlesztett kivonat előállítása laboratóriumi eljárással történt. Az eljárás teljesen tiszta volt, és a végén nem képződött semmiféle szermaradék. A tudós szerint ezeknek köszönhetően lehetővé válhat ennek a brazil cianobaktériumnak a mezőgazdasági felhasználása anélkül, hogy azt a környezetben kitermelő módon hasznosítanák.

(A cikkben szereplő képek Daniel Azevedo tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34