Újabb árhullámot okozhat a csapadék a jövő hét elejétől a folyókon

agrarszektor.hu
A Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában folytatódott az árhullám levonulása, de a következő három napon lehulló csapadék újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől a magyarországi folyókon. A síkvidéki területeken a felső talajrétegek változatlanul telítettek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közlemény szerint a Tisza középső szakaszán változatlanul elsőfokú árvízi készültség van érvényben; Kisköre fölött apadó, Szolnok alatt pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók. Szintén elsőfokú készültségi szint mellett a Zagyva alsó szakasza és a Bodrog apad, a Hármas-Körösön stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők. A Hortobágy-Berettyó valamint a Takta vízszintje enyhén apad, de a másodfokú készültséget továbbra is fenntartják mindkét folyón. A Hármas-Köröstől eltekintve a Körösökön folytatódik a lassú apadás.
   

Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban 30-40 milliméternyi területi csapadékátlag várható főként eső formájában, ez újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől a magyarországi folyókon. A belvízvédelmi helyzet kapcsán azt közölték: Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem esett. A hótakaró vastagsága az Alföldön 2-15 centiméter, a legtöbb hó a középső területeken halmozódott fel. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban magasak a vízszintek. Országosan 79 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, ebből 33 600 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak.

Jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség: 25 szakaszon elsőfokú, 28 szakaszon másodfokú. Hozzátették: a következő hat napban az előrejelzések szerint 30-35 milliméter közötti csapadék várható, így az elöntött területek nagysága jelentősen nőhet.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?