Hová tűntek Lázár János borász milliárdjai?

agrarszektor.hu
Százmilliárdot ígértek Tokaj-hegyaljának, de csak 33 biztos. Jön a "tokaji földalap".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Súlyozottan veszik figyelembe az állami források elosztásánál a Tokaj-hegyalja régióból érkező pályázatokat. Tokaji Életpályaprogramot is kidolgoznak és Tokaji Állami Földalapot hoznak létre.

Kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a Tokaji Borvidéket a kormány. A döntéssel támogatják a Bor-Vidék Tokaj Hegyalja Nemzeti Program gyakorlati végrehajtását, amelynek megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forintot szán - mondta az MTI-nek Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Ezt az összeget a későbbiekben további források bevonása követheti. Mindez kulcsfontosságú a borvidék komplex gazdasági térségként történő felemeléséhez, és ennek részeként a minőségi bortermelés feltételeinek megteremtéséhez, a tokaji bor hazai és nemzetközi elismertségének megerősítéséhez.

Előre sorolják a pályázatokat, de hogyan?

A döntés azt jelenti, hogy az állami források elosztásánál a Tokaj-hegyalja régióból beérkező pályázatokat súlyozottan veszik majd figyelembe. A program egyszerre járul hozzá a vállalkozási környezet javításához, a foglalkoztatási lehetőségek bővüléséhez, a munkaképes korú lakosság elvándorlásának megállításához, valamint a tokaji bor régi hírnevének helyreállításához - sorolta Tombor András.

A hosszú távú programok közül az egyik legfontosabb a Tokaji Életpályaprogram elindítása. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása. Ugyanakkor a tokaji modellhez kapcsolódóan, egy a borrégióra specializált közmunkaprogram keretében, 500 alacsony végzettségű, vagy piacképes szaktudással nem rendelkező, hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli személyt is bekapcsolnának a szőlészeti tevékenységbe és átképzésükről is gondoskodnak.

Újabb, speciális állami földalapot hoznak létre

Ugyancsak a program része az újonnan felálló Tokaji Állami Földalap, amely a minőségi szőlőtermesztésre hajlandó, de tőkehiánnyal küszködő gazdálkodókat jó minőségű szőlőparcellákhoz juttathatja.

A nevesített beruházási célok között számos, a turizmus és az infrastruktúra fejlesztését célzó, illetve energetikai projektet is előirányoztak, így a program céljai közé tartozik a borvidéken átmenő nehéz tehergépjármű-forgalom korlátozása, valamint a borvidéki dűlőúthálózat átfogó korszerűsítése - jegyezte meg.

Több lépés lesz, de még nem stimmelnek a számok

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy hete jelentette be, hogy a kormány 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot szán Tokaj-Hegyalja fejlesztésére. A fejlesztési programon keresztül elérhető forráshoz a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az itt élő és gazdálkodó szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnek hozzá. A program első lépéseként hazai forrásból az idén 5 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak a települések infrastrukturális feltételeinek javítására, ebből 1,5 milliárd forintot osztanak fel azonnal az önkormányzatok között. A pénz első része februárban már az érintett önkormányzatok rendelkezésére fog állni.

Az államtitkár elmondta: a második lépésben a Miniszterelnökség kiemelt turisztikai programot hirdet a települések számára még a 2007-2013-as fejlesztési ciklusból megmaradt pénz segítségével. A 27 településnek 2 milliárd forintot fognak biztosítani, ezt a Széchenyi Programirodán keresztül a helyhatóságok és a civil szervezetek vehetik igénybe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?