Dúskálnak a pénzben az idén a borászok

agrarszektor.hu
Rendkívüli forrásokat kapott a nemzeti tanács.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Összesen 600 millió forintból gazdálkodhat az idén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), miután a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) saját büdzséjéből 350 millióval kiegészítette a költségvetési törvényben eredetileg meghatározott, 250 milliós éves keretet. A HNT a közpénzeket a hegybírók bérezésére, informatikai fejlesztésekre, adminisztrációs könnyítésekre, szakmaközi szervezetté válásának megalapozására és saját magára költi.

A 350 milliós VM-kiegészítés összefüggésben áll azzal, hogy az állam feladatokat ad át a HNT-nek - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki az új struktúrától a termelői-borászati adminisztrációs terhek csökkenését várja. Emellett a VM várhatóan napokon belül elismeri a HNT-t úgynevezett szakmaközi szervezetként is, amely után a miniszter szerint - belső ágazati szabályozással - a termelők piacvédelme javulhat, piacra jutási lehetőségeik pedig bővülhetnek. A VM-kiegészítéssel a HNT idei állami támogatása 600 millió forintra nő, mivel a költségvetési törvény 250 milliót már eleve biztosított a szervezet működésére 2014-ben.

A HNT a 350 milliós pluszkeret legnagyobb részét a hegybírók bérezésére és közterheire fordítja, mivel a törvényi szabályozás a hegybírókat a hegyközségektől a HNT-hez helyezte - jelentette ki Tornai Tamás, a szervezet elnöke. Ezen kívül a pénzek informatikai hardver- és szoftverfejlesztéseket is szolgálnak majd, hogy a hegybírók ne csak adatokat, hanem - például az ültetvények felmérésekor - képeket is rögzíthessenek. Az informatikai korszerűsítés hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hatósági adatszolgáltatáshoz szükséges információkat csak egyszer kelljen megadni, így az ágazati szereplők adminisztrációs kötelezettségei végső soron csökkenhetnek.

A nemzeti tanács a többletforrásokból kívánja megalapozni a szakmaközi szervezeti működés alapvető feltételeit, illetve megoldást igyekszik találni infrastrukturális gondjaira is. A HNT létszáma ugyanis - elsősorban a hegybírók átvétele miatt - a korábbi néhányról 120 fősre bővült, így az elnök szerint a szervezetet a jelenlegi infrastrukturális körülmények között nem lehet megfelelően működtetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 11:07