Ez lehet a jövő slágerétele - Chipsek tücskökből

agrarszektor.hu
Tücsökből készült chipsek jelennek meg hamarosan az amerikai boltokban. Egyre több kutató állítja, hogy az ehető rovarok nem csak egészséges, de környezetkímélő táplálékaink is lehetnének, ezért egyes amerikai termelők rovartenyésztésbe kezdtek. Az eddig csak online értékesítették termékeiket, mégpedig meglehetősen drágán: egy 400 grammos tücsök chips például mintegy 16 dollárba (több mint 4000 forintba) került.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Hamarosan a jól ismert burgonyachipsek mellett már tücskökből készült chipseket is vásárolhatnak az USA-beli fogyasztók. Egyes brit és amerikai kutatók szerint ugyanis a rovarok a haszonállatoknál nagyobb mennyiségben fordulnak elő és könnyebben tenyészthetők. Az ehető rovarok ammónia- és metán kibocsátása kisebb, illetve a tenyésztett állatoknál kevesebb vizet és földet igényelnek, ezért a fenntartható mezőgazdaság alapélelmiszerei is lehetnének.

A világon mintegy 2 milliárd ember rendszeres rovarfogyasztó - állítja a huffingtonpost.com. A kutatók szerint leginkább Közép-Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában terjedt el a fogyasztásuk, mivel ezekben a régiókban egész évben sok a rovar. A rendszeres rovarfogyasztók leggyakrabban bogarakat, méheket, darazsakat és hangyákat esznek.

A szakemberek úgy vélik, hogy Európában és Észak-Amerikában társadalmi és környezeti okok akadályozták meg a széles körű rovarfogyasztást, mivel ezeken a területeken sokan visszataszítónak tartják azt. Emellett a hideg telek miatt nem érhetők el egész évben, így sosem számítottak gazdaságos és természetes fehérjeforrásoknak.

2013-ban viszont az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) olyan tanulmányt hozott nyilvánosságra, amelyben az ehető rovarok jótékony hatásairól számolt be. A vizsgálat hatására alapították meg például a SixFoods elnevezésű céget az USA-ban. A vállalat 2013 óta értékesíti tücskökből készült élelmiszereit, amelyekhez a rovarokat először farmokról és állatkereskedésekből rendelték meg.

A tücsköket eleinte megsütötték és különböző kóstolókon kínálták. Mivel a fogyasztók többsége idegenkedve fogadta ezeket az ételeket, a tücsköket babliszttel keverték össze és az elegyből tortilla chipset készítettek. A lépéssel megsokszorozták a vásárlói kört, és az eddig csak online felületeken értékesített chipsekkel a közeljövőben már a boltokban is találkozhatnak az amerikai fogyasztók.

Vannak olyan piaci szereplők is, akik kifejezetten az ehető rovarok és tücskök tenyésztésével foglalkoznak. A Big Cricket Farms nevű vállalat alapítója és tulajdonosa szerint olyan sikeres az ágazat, hogy jelenleg sokkal több rendelést kapnak annál, mint amennyit teljesíteni tudnak.

A szakemberek úgy vélik, hogy amíg a rovarokból készült ételeket nem megfelelően reklámozzák, illetve a vásárlók csirke-, sertés- és szarvasmarha helyettesítőként tekintenek azokra, nem terjedhet el a széles körű fogyasztásuk. A rovarok jelenleg jóval drágábbak például a marhahúsokhoz képest. Így például a SixFoods cég tücsök chipséből 424,5 gramm mintegy 4100 forintnak megfelelő USA dollárba kerül. Egyes piaci szereplők szerint ezért az amerikai kormánynak állami szinten kellene támogatnia az ehető rovarok tenyésztését.

A nehézségek ellenére a tücsöktenyésztők optimisták. Úgy vélik, egyéb ehető rovarfajtákat is be lehetne vonni a termelésbe, így például az úgynevezett levélvágó hangyát is, amely a szakértők szerint bacon ízű. Érdekesség, hogy a chipsen kívül már kaphatók olyan müzli szeletek is, amelyek tücsöklisztből készülnek és csoki- vagy cukorbevonattal vonják be a felületüket, de vannak tücsöklisztből készült sütemények és kekszek is. Néhány amerikai étteremben pedig hernyó sushit és lisztféregből készült tofut szolgálnak fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?