Eldőlt! - Csányi a legnagyobb agrárguru Magyarországon

agrarszektor.hu
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő agrárvállalkozások közvetett, közös irányítást szerezzenek a legnagyobb hazai agrárintegrátori társaságnak számító, több mint 230 milliárd forintos éves forgalmú nádudvari KITE Zrt.-ben. Ezzel végképp nyilvánvalóvá vált, hogy Csányi Sándor tekinthető a legnagyobb magánszemély befektetőnek a hazai agráriumban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A GVH engedélyezte, hogy az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. közvetett, közös irányítást szerezzen a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett - áll a GVH közleményében. Mindhárom vállalat Csányi Sándor tulajdonában áll. A cégek még a nyáron fordultak engedélyért a GVH-hoz annak érdekében, hogy a közös irányítást átvehessék Guba Sándor többségi tulajdonostól. (A KITE kisebbségi részesedése az OTP Bank tulajdonában van).

Mind a KITE-csoport, mind a Csányi-csoport végez vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és terményekhez (azon belül gabonafélékhez és olajos magvakhoz) kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet - állapította meg vizsgálatával a GVH. A gabonafélék kereskedelmében a két vállalkozáscsoport együttes érintett magyarországi piaci részesedése nem éri el a 20 százalékos mértéket. A műtrágyák, a vetőmagok, a növényvédő-szerek és az olajos magvak kereskedelmében a két vállalkozás együttes érintett piaci részesedése meghaladta ugyan a 20 százalékot, de a Csányi-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

A GVH ezért úgy ítélte meg, hogy az érintett piacokon nincs ok versenyaggályra, figyelemmel a piaci részesedésekre, a csekély mértékű részesedés-növekményre (minthogy a Csányi-csoport részesedése rendkívül alacsony ezekben az átfedő szegmensekben), illetve a piaci szereplők (versenytársak, vevők) álláspontjára. Azzal, hogy a hivatal engedélyezte a tranzakciókat, még egyértelműbb vált, hogy Csányi Sándor számít a legnagyobb befektetőnek a hazai agráriumban.

Mint ismert, a Forbes magazin nemrég 87,5 milliárd forintra becsülte a Bonafarm Csoport értékét, amely a bankvezér eddigi agrárgazdasági befektetéseit fogja össze. A csoporthoz a B-Bábolna Takarmány Kft., a Fiorács Kft., a Pick Szeged Zrt., a Bóly Zrt., a Sole-Mizo Zrt., a Bólyi Agrokémiai Kft., a Humán Komplex Kft., a Csányi Pincészet Zrt., a Pick Szállítási Kft. és a Dalmand Zrt. tartozik. A KITE Zrt. megszerzése pedig - óvatos becslések szerint is - több tízmilliárd forinttal növeli Csányi agrárbirodalmát, és hatalmas integrált területhez, infrastruktúrához és mezőgazdasági termelői ügyfélkörhöz juttatja a bankvezért.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?