Így terjeszkedik Magyarországon a libanoni sajtguru

agrarszektor.hu
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy Riad Naboulsi libanoni származású tejpiaci befektető egyedüli közvetlen irányítást szerezzen a hajdúböszörményi Wassim Sajt Kft.-ben, a kacsótai Bábel Sajt Kft.-ben és a barcsi Dráva Tej Kft.-ben. E cégek eddig is hozzá voltak köthetők, a kőröstetétleni Kőröstej Kft. köré szerveződő cégcsoporttal pedig 2014-ben a kormány is stratégiai együttműködési megállapodást létesített. Riad Naboulsi azonban most a GVH-tól 14 millió forintos bírságot is kapott, mivel a három cégnél az engedélyköteles összefonódásokat azelőtt hajtotta végre, hogy a versenyhatósági engedélyt kérte, illetve megkapta volna.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Naboulsi-csoporthoz eddig közvetlenül a kőröstetétleni Kőröstej Kft. és a budapesti Caravanes Kft. tartozott, amelyek nyerstej feldolgozásával, illetve tejipari termékek előállításával és értékesítésével foglalkoznak - közölte a GVH. A hivatal most pedig engedélyezte, hogy a libanoni származású befektető a Wassim Sajt Kft.-ben, a Bábel Sajt Kft.-ben és a Dráva Tej Kft.-ben is egyedüli közvetlen irányítást szerezzen.

A most megszerzett, de korábban is hozzá köthető három vállalkozás piaci részesedése a magyarországi forgalomból a nyerstej-vásárlásban, illetve az előállított összes tejtermékcsoportban kevesebb 10 százaléknál - közölte a GVH. Ezért a hivatal az összefonódások értékelésekor azt állapította meg, hogy azok nem járnak káros versenyhatással az alacsony piaci részesedések miatt, ezért engedélyezte a tranzakciókat.

A hivatal ugyanakkor Riad Naboulsira három eljárásban összesen 14 millió forint bírságot szabott ki, mert a versenyhatóság engedélye nélkül hajtotta végre az engedélyköteles összefonódásokat. A GVH szerint sérti az úgynevezett végrehajtási tilalmat, ha az irányítási jogokat megalapozó tulajdonosi részesedéseket a GVH engedélye előtt jegyeztetik be, illetve a vevő az engedély megszerzése előtt ténylegesen gyakorolja szavazati jogát.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a kérelmező a végrehajtás után, de önként nyújtotta be kérelmeit, így nem valószínűsíthető, hogy a tranzakciókat el akarta volna titkolni - álla a hivatal közleményében. Az összefonódások végrehajtásának nem voltak a versenyre káros piaci hatásai, a kérelmező korábban nem követett el jogsértést és a GVH a kérelmek benyújtása előzz nem állapított meg végrehajtási tilalom megsértésére vonatkozó jogsértést.

Riad Naboulsi a kőröstetétleni Kőröstej köré szervezi cégcsoportját, amellyel 2014-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány. Akkori információk szerint a cégcsoport nagyjából ezer munkavállalót foglalkoztatott, és évi 25 ezer tonna sajtot állított elő. Az öt vállalat - a Caravanes Kft., a Bábel Sajt Kft., a Drávatej Kft., a Kőröstej Kft. és a Wassim Sajt Kft. - árbevétele 2013-as adatok szerint elérte a 27 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?