Hús, zsír, pörc: illegális feldolgozót buktatott le a NAV

agrarszektor.hu
Illegális húsfeldolgozót talált Békés megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési csoportja. A vállalkozás fő tevékenysége a zöldség és gyümölcs nagykereskedelem volt, telephelyein mégis megközelítőleg 720 kilogramm feldolgozásra váró fagyasztott és nyers húst, zsírt és pörcöt találtak.

A NAV elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) csoportja a társaság székhelyén és telephelyein tartott ellenőrzés során egy alagsori garázsban kialakított húsfeldolgozásra alkalmas helyiségre bukkant. Innen 302 kilogramm nyers hús, 143,5 kilogramm fagyasztott hús, 76 kilogramm dobozos zsír, 191,2 kilogramm zsír és pörc került elő, melyeket a kormányhivatal munkatársai lefoglaltak.

A húsfeldolgozás során keletkező melléktermékeket, például a csontot, a helyszínen égetéssel próbálta megsemmisíteni a cég. Az alagsori húsfeldolgozóból különféle hústermékek címkéi is előkerültek, amelyek szerint budapesti és debreceni cégek forgalmazzák a termékeket, azonban a címkéken szereplő vállalkozások mindegyike fiktív volt.

A cég több bevallását elmulasztotta benyújtani, a pénztárgép forgalmi adatai csak a bevallott bevételének tizedét mutatta. Több esetben valószínűleg nem teljesítette az ekáer bejelentési kötelezettségét, a bejelentett foglalkoztatottjainak száma nem áll arányban a lebonyolított forgalmának nagyságával, több telephelyének címe fiktív volt. A cég tulajdonosának korábban már volt egy ugyanilyen tevékenységi körrel működő cége, amelyet veszteségessége miatt felszámolt.

Az akció során a vállalat hátralékai miatt közel 2 millió forint értékben lefoglalták a cég hűtőkamráját a hozzá tartozó berendezésekkel együtt. Az illegális húsüzemmel kapcsolatban álló vállalkozások (szállítók, húsboltok) vizsgálata jelenleg is folyamatban van - írta közleményében a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?