Durva bírság járt a magyar kereskedőnek: óriási ellenőrzést kapott ez a vállalkozás

Durva bírság járt a magyar kereskedőnek: óriási ellenőrzést kapott ez a vállalkozás

agrarszektor.hu
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös ellenőrzést tartott egy magát a közösségi médiában hirdető tüzelőanyag-kereskedőnél. A vállalkozásnál mind a három hatóság talált szabálytalanságokat, így az a bírságok mellett további vizsgálatokra is számíthat a jövőben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenőrök 2 köbméter cser és tölgy tűzifát rendeltek 81 ezer forintért, hatezer forintos fuvardíjjal. A megrendelés kiszállításakor a NAV revizorai se nyugtát, se számlát nem kaptak a vásárlásról. A bizonylat elmaradásáért 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat a mulasztó - olvasható a Nébih oldalán.

Az eladásnál nem csak a NAV talált szabálytalanságokat: a fogyasztóvédelmi hatóság megállapította, hogy a megrendelt tűzifa minősége ugyan megfelelő, de mennyisége már nem. A kereskedő a 2 köbméter helyett a valóságban csak 1,6 köbméter tüzelőt szállított le, így 16 ezer forinttal károsította meg az ügyfelet. Ezért a kormányhivatal fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki.

A Nébih a faanyag eredetét vizsgálta. Kiderült, hogy a kereskedő nem tudja igazolni az áru származását, a fuvarnak nem volt megfelelő szállítójegye sem, ezért a tűzifa zár alá került. A vállalkozás telephelyén található nagy mennyiségű faanyag eredetigazolásával kapcsolatban az ügyfél nem volt együttműködő, ezért a Nébih további vizsgálatokat végez. A tapasztaltak miatt a NAV is további adóellenőrzést végez a vállalkozásnál, azért, hogy a szabálytalan gazdálkodás adózási következményeit teljeskörűen feltárja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33